Как се обработва месо

Как се обработва месо Лакомник

Добавете оцет при варенето, за да е по-крехка мръвката

Как се обработва месо
Автор:Лакомник

Месото е основен източник на животински белтъци и мазнини за организма. Съдържа витамин А, D, Е и витамини от групата В, минерални соли - калций, магнезий, манган, желязо, фосфор и др. Животинският черен дроб е особено богат на изброените витамини и соли.

 

Съхранение

Месото можете да запазите в хладилника за 2-3 дни, ако е било прясно и за 3-5 дни - замразено. За по-продължително време месото е най-добре да се съхранява в камерата на хладилник или във фризер. Главното, което трябва да знаете е, че мазните меса имат по-кратък срок за съхранение от сухите. Например, пилешко, телешко и агнешко месо (не субпродукти) могат да се съхраняват във фризера от 6-8 месеца, а свинското 2-4 месеца. Хубаво е месото да се замразява без костите, защото с кости срокът на съхранение е по-кратък, а и заема повече място. Подготвяте месото за замразяване на пакетчета, подходящи за едно готвене и отделено по видове - филе, гърди и пр., като най-добре е всяко пакетче да има надпис. Запомнете, че размразено месо можете да замразите повторно само, ако вече е сготвено.

 

Обработка

Месото се измива на течаща вода преди готвене, не се кисне дълго във вода, защото част от полезните му сокове ще преминат във водата. Основният принцип при приготвяне на ястия с месо е, че то се залива с гореща подсолена вода, ако ще се вари или се пуска в сгорещено олио с малко течност, ако ще се запържва или задушава. Това съсирва белтъчините по повърхността на месото, така го капсулира и не позволява на соковете да преминат в бульона. Така месото остава по-сочно и с повече полезни качества. Тук също важи препоръката, че не бива да се прекалява с топлинната обработка на месото, най-добре е да се свали от огъня в момента на готовност, а да не се оставя продължително да ври и да се разварява.

Когато ползвате замразено месо, най-добре е размразяването му да става на стайна температура. Естествено, ако разполагате с микровълнова фурна размразявайте продуктите си в нея, спазвайки необходимите инструкции.

 

  • Вареното месо ще стане вкусно и крехко, ако добавите лъжица оцет към водата, в която го варите.
  • Сухото месо ще стане по-сочно и вкусно, ако го шпиковате с парченца сланина. Това се прави най-често при месото от дивеч.
  • В началото месото се слага на силен огън, а се допича на умерен.
  • Печеното месо е по-вкусно, ако вместо с вода го залеете с вино.
  • Когато печете пиле, риба или друго месо, намажете ги с лимонов сок, така те ще станат по-вкусни.
  • Най-подходящо за скара е месото от гърдите и врата. Реже се напречно на мускула, защото иначе мускулът се свива и месото става твърдо.
  • Ако искате пържолите или котлетите да са по-вкусни, 2-3 часа преди да ги приготвите ги начукайте и намажете със смес от олио, оцет и намачкани скилидки чесън.
  • Ако ще печете месо на скара, оставете го за час-два на стайна температура.

Напиши коментар »
(11)
Uneiveblable how well-written and informative this was.
I'd verunte that this article has saved me more time than any other.
To think, I was cofsenud a minute ago.
No more s***. All posts of this quitaly from now on
Stay inefvmatiro, San Diego, yeah boy!
I'm so glad that the inneetrt allows free info like this! http://woinao.com [url=http://zmzxjva.com]zmzxjva[/url] [link=http://ieagjit.com]ieagjit[/link]
This arlitce keeps it real, no doubt.
Good job maikng it appear easy. http://fycbyr.com [url=http://jtqxxhwoiuq.com]jtqxxhwoiuq[/url] [link=http://ivnwsyjg.com]ivnwsyjg[/link]
wh0cd768772 Azithromycin cheap biaxin Generic Colchicine cheap anafranil
Здравствуйте господа! Наша контора занимается свыше 10 лет производством грузозахватных приспособлений. Основные направления и виды нашей деятельности: 1)грузозахватные приспособления 2)съёмные грузозахватные приспособления 3)Стропы 4)траверсы 5)траверсы грузоподъемные Всегда рады помочь Вам!С уважением, ООО "ДиалСтроп". http://www.biz-for-all.ru/user/Maxcnm/ http://ks.hol.es/user/Maxplm/ http://www.bojanas.info/sixtyone/forum/upload/member.php?u=666409 http://kudaev.org/user/Maxdtm/ http://vpsgroup.profitrade.org/VPS/index.php?action=profile;u=485106
kamagra uk kamagra gel opinie forum kamagra oral jelly 100mg online bestellen kamagra customer reviews kamagra 100mg oral jelly price in egypt http://kamagradxt.com/ kamagra shop erfahrung
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.