Италиански козунак

Италиански козунак Лакомник

По-интересна идея за сладкишите на Великден

Италиански козунак
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

140 г брашно

250 мл топло прясно мляко

14 г суха мая

За тестото

125 г захар

110 г масло

2 яйца

1 жълтък

350-400 г брашно

1 с.л. настъргана лимонова кора

1 ч.л. зърна анасон

1/2 ч.л. сол

200 г сушени вишни или стафиди

125 г стафиди или захаросани плодове

180 г кедрови ядки или ситно нарязани бадеми

За намазване:

1 белтък

1 ч.л. вода

Начин на приготвянe

В купа смесете 140 г брашно, 250 мл топло прясно мляко и маята (може да добавите 1 с л захар). Покрийте и оставете да втасва за 45-60 минути. Прибавете се захарта, маслото (стайна температура), яйцата и жълтъка. Разбъркайте добре с миксер около 3 минути. Прибавете пресятото брашно, настърганата лимонена кора, зърната на анасона, солта и омесете тесто. Месете се около 10-15 минути. Тестото трябва да бъде меко (не трябва да лепне по ръцете. Добавете брашно, ако лепне).

В края на месеното добавете захаросаните плодове (стафиди) и бадемите (кедровите ядки). Тестото оформете на топка и поставете в голяма намаслена купа.

Покрийте с домакинско фолио и се оставете за 1-1 1/2 часа да втаса, докато увеличи обема си двойно.

Втасалото тесто поставете върху набрашнена повърхност и премесете. Покрийте с кърпа или фолио и оставете за 10-15 минути. В това време подгответе формата за печене като я намаслите и набрашните.

От тестото оформете топка и поставете във формата, като леко притиснете към дъното, така че тестото да изпълни формата наполовина. Покрийте с кърпа и оставете за час на топло да втаса докато увеличи двойно обема си.

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете тестото с белтъка смесен с водата и по желание поръсете с ядки. Печете 1 час, ако използвате форма за панетоне, която е дълбока. Покрийте с фолио за печене, когато отгоре се получи кафява коричка. Готовността се проверява със суха клечка.

Напиши коментар »
(33)
Great post. I used to be checking constantly this weblog and I am inspired! Extremely helpful info particularly the final phase :) I deal with such info much. I used to be seeking this particular info for a very long time. Thank you and best of luck.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц