Здравословно хранене? Да, ама не!

Здравословно хранене? Да, ама не! Лакомник
Здравословно хранене? Да, ама не!
Автор:Лакомник

От години някои продукти се славят като здравословни, а други са заклеймявани като вредни и дори опасни за здравето. Сега ще развенчаем някои от митовете за основните продукти, които винаги са в хладилника ни или шкафа в кухнята.

На първо място трябва да поставим яйцата. От години се смята, че те повишават холестерола в кръвта ни. Десетки диетолози дават различни съвети за количеството яйца, които можем да си позволим на ден и какво ли още не. При последните изследвания обаче стана ясно, че те съдържат само добър холестерол. А ако се ограничавате в консумацията им ще се лишите от вещества, които пазят очите ни млади. Да не говорим и за огромното количество протеини, което се съдържа в тях. Ако сте решили да се откажете от месото, яйцата трябва да се превърнат в основно блюдо за вас.

Ако все пак сте решили, че няма да закусвате с яйца, можете да си вземете малко пълнозърнест хляб. Казват, че е полезен. Оказва се, че това не е точно така. Знае се от години, че в пшеницата се съдържа протеинът глутен. За да се разгради от тялото ни, то използва натрупаните минерали в организма. Важно е да се знае и нещо друго - колкото повече глутен приемаме, толкова по-възможно и да развием алергия към него.

През годините се наложи и още една заблуда - че се отслабва, когато се яде на малки порции. Казват, че така се забързвал метаболизма и съответно се сваляли килограми. Оказва се обаче, че не можеш да излъжеш тялото си. С други думи - то използва енергия според количеството на приетата храна. Освен това природата не ни е създала като преживните животни - да се храним непрекъснато. Трябва да има големи отрязъци от време, в които да не приемаме нищо.

Сигурно авторите на всяка втора реклама за храна, която чувате по телевизията, ви уверяват, че техния продукт съдържа  Омега 3 и 6 мастни киселини. Което било хубаво и ни подмладявало. Както вътрешно, така и външно. Докторите обаче обясняват, че тези киселини за полезни за нас в малки количества. Но не търсете веднага сьомга, за да ги набавите. Нито някой рекламиран маргарин. Защото тези вещества ги има и в обикновеното слънчогледово олио. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц