Здравословно хранене? Да, ама не!

Здравословно хранене? Да, ама не! Лакомник
Здравословно хранене? Да, ама не!
Автор:Лакомник

От години някои продукти се славят като здравословни, а други са заклеймявани като вредни и дори опасни за здравето. Сега ще развенчаем някои от митовете за основните продукти, които винаги са в хладилника ни или шкафа в кухнята.

На първо място трябва да поставим яйцата. От години се смята, че те повишават холестерола в кръвта ни. Десетки диетолози дават различни съвети за количеството яйца, които можем да си позволим на ден и какво ли още не. При последните изследвания обаче стана ясно, че те съдържат само добър холестерол. А ако се ограничавате в консумацията им ще се лишите от вещества, които пазят очите ни млади. Да не говорим и за огромното количество протеини, което се съдържа в тях. Ако сте решили да се откажете от месото, яйцата трябва да се превърнат в основно блюдо за вас.

Ако все пак сте решили, че няма да закусвате с яйца, можете да си вземете малко пълнозърнест хляб. Казват, че е полезен. Оказва се, че това не е точно така. Знае се от години, че в пшеницата се съдържа протеинът глутен. За да се разгради от тялото ни, то използва натрупаните минерали в организма. Важно е да се знае и нещо друго - колкото повече глутен приемаме, толкова по-възможно и да развием алергия към него.

През годините се наложи и още една заблуда - че се отслабва, когато се яде на малки порции. Казват, че така се забързвал метаболизма и съответно се сваляли килограми. Оказва се обаче, че не можеш да излъжеш тялото си. С други думи - то използва енергия според количеството на приетата храна. Освен това природата не ни е създала като преживните животни - да се храним непрекъснато. Трябва да има големи отрязъци от време, в които да не приемаме нищо.

Сигурно авторите на всяка втора реклама за храна, която чувате по телевизията, ви уверяват, че техния продукт съдържа  Омега 3 и 6 мастни киселини. Което било хубаво и ни подмладявало. Както вътрешно, така и външно. Докторите обаче обясняват, че тези киселини за полезни за нас в малки количества. Но не търсете веднага сьомга, за да ги набавите. Нито някой рекламиран маргарин. Защото тези вещества ги има и в обикновеното слънчогледово олио. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.