За или против вегетарианството

За или против вегетарианството Лакомник

Месото ни спасява от анемия, а зеленчуците ни гарантират още 9 години живот

За или против вегетарианството
Автор:Лакомник

Дали вегетарианството не е по-здравословно? Задаваме си този въпрос най-вече сега, по време на постите, когато макар и за кратко спираме да се храним с продукти от животински произход. Тогава се чувстваме по-добре, защото се разтоварваме от мазнините, натрупани през зимата. Но дали да запазим този режим и след края на постите? Дали е време да се насочим към този начин на хранене?

Важно е и да решим дали ще сме вегетарианци или вегани. Първите не приемат месо, докато вторите не слагат в устата и масло, яйца, мляко. Дали обаче не е опасно?

Според лекарите, ако спрем да се храним с продукти, които получаваме от животните, ще живеем с до девет години повече. Според изследвания в САЩ, ако жените се откажат само от месото, но не и от яйцата и млякото, ще си осигурят още 6 години. Мъжете пък са отличници с до девет лета отгоре и то само ако за забравят за мръвката. Лекарите допълват още, че ако не хапваме пържолки и кебапчета, ще бъдем и с до 13 килограма по-слаби. Веганите винаги обръщат внимание и на цифрата на животните, които загиват във всеки един момент някъде по света, за да се задоволи нуждата от месо, мляко и яйца на хората. Според тях яденето на мляко след кърмаческата възраст е противоестествено, защото никой друг животински вид не го прави. Крайните привърженици на идеята наричат месото “мърша” и обвиняват хората, които се хранят с него, че са убийци на живи същества заради задоволяване на кулинарните си капризи.

За да сме здрави обаче се нуждаем от протеини и белтъчини, които са вещества, характерни най-вече за мръвката. Можем да си ги набавим обаче и от бобовите растения, контрират вегетарианците. Специалистите допълват, че голямото количество белтъчини, което приемаме при меню без забрани, може да ни докара рак или проблеми със сърцето.

Защитниците на пълноценното хранене обаче са категорични - няма как да си набавим правилните протеини, освен с месо. В противен случай ще получим тежка анемия. Освен това в организма ни няма да има и приток на желязо. От своя страна пък пиенето на кафе блокира разграждането на този елемент и болестта вече ни е в кърпа вързана. Привържениците на месото също така са категорични, че като вид в природата, човекът е хищник. А това означава, че е създаден, за да се храни с животни. Винаги добавят като аргумент и факта, че зъбите ни са пригодени, за да разкъсват месо.

Честата грешка при избягването на продукти от животински произход е, че се заместват с хляб и други тестени изделия. Това е още по-пагубно за организма ни дори от тъпченето с мазни наденици и пържоли.  

Така че както лекарите, така и самите вегетарианци са категорични, че какъвто и от двата начина на хранене да изберем, не бива да стигаме до крайности. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
В семейните ситуации можете доста решително и безкомпромисно да промените нещо. Това „нещо“ ще носи както съзидателен, така и разрушителен характер. В по-добрия случай това може да бъде преместване на самотен човек в друг регион. Може да бъде скъсване на отношенията с приятел. Вашите стари житейски планове могат да бъдат съкрушени или решително променени. По-силно тази тенденция действа върху вас в петък и събота. Постарайте се да я насочите в желаното русло и се пазете. Възможни са и здравословни неразположения, през които ще преминете бързо.