Дънов: Не яжте един ден в месеца

Дънов: Не яжте един ден в месеца Лакомник

Гладът ликвидира отровите от тялото

Дънов: Не яжте един ден в месеца
Автор:Лакомник

Създателят на Бялото братство Петър Дънов е имал своя теория за храненето. Според него например е най-добре за нашето здраве да не се храним в поне един петък в месеца. Не бива дори да готвим в този ден. По принцип във всеки последен работен ден от седмицата не трябва да слагаме преработена храна на трапезата си, става ясно от беседите на Учителя. Той обаче давал право на избор на всеки човек да си избере, който и да било ден от месеца и да го определи като пречистващ. На последователите му, които се чувствали по-добре, дори давал съвети, да не се хранят в продължение на 40 часа. Според него гладуването било начин да се хармонизират душевните сили и да се намери баланс между тях. 

Дънов обаче давал съвети и за времето на постите, които скоро започват и за нас – в средата на ноември. Според него тези дни са посветени на живота. Защото именно гладът и ограниченията, ни карат да живеем, смятал Учителя. Всичко в битието ни се върти около утоляването на нуждата от храна. За да са силни хората обаче, те са длъжни да се подлагат на глад от време на време, твърдял още Дънов. Защото, когато отчаяно се нуждаете от храна, това променя химичния състав на тялото. Той дори е смятал, че съзнателното гладуване води до удължаване на живота. Като причина за това той посочвал факта, че когато тялото иска храна, за да има енергия, а не получава такава, то започва да гори запасите си. И този процес засилва метаболизма. Организмът ни започва да топи натрупаното, а често то е пълно с отрови, които ни разболяват, докато стоят в нас. 

Едновременно с това обаче, водачът на Бялото братство съветвал своите последователи, които спазват строг пост, „да се хранят“ вътрешно само с възвишени мисли. Тези дни, в които се подлагаш на изпитание, били и период, в който да пречупиш егото си и да намериш сили да простиш на хората около себе си, да признаеш грешките си и дори, ако успееш, да се помириш с враговете си. Нужно било дори да се очистиш от съмненията. За пример давал ситуация, в която съпруг подозира жена си в изневяра. В този период, трябвало да изчисти главата си от подобни съмнения.

Дънов обаче не споделял идеята постите да продължават точно 40 дни. Според него на тялото ни са достатъчни дори и 5 денонощия. Въпросът е съзнанието ни да е разбрало причината за тези лишения. Ако постът е спазен както трябва, значи след него ще имаме по-силна воля и ще усещаме, че сме по-близо до Бог, казвал още Учителя. Само по този начин може да се осъществи и втората половина от поста – духовната. Ако смятате, че няма да изчистите съзнанието си, по-добре не започвайте поста, твърдял той.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц