Вкуснотиите на Тракия

Вкуснотиите на Тракия Лакомник

Тайната на апетитните манджи са гювечатата

Вкуснотиите на Тракия
Автор:Лакомник

Световните кулинарни експерти са категорични, че една от най-разнообразните и вкусни кухни е българската. Нейното сърце обаче са тракийските специалитети. Апетитни наденички и кюфтета, както и катми могат да се приготвят лесно по старите рецепти, но да бъдат с неповторими. Ако към това добавим и уникалния местен начин на приготвяне – в гърне, хармонията от вкусове е сигурна.

 

Катми

Необходими продукти:

За катмите:

10 г мая

2 ч. ч. хладка вода

2 ч. ч. брашно

½ ч. л. сол

2 с. л. масло

За плънката:

1 пиле

1 глава лук

1 морков

1 дафинов лист

1 клонче чубрица

Сол

черен пипер

100 г масло

1 връзка пресен лук

1 ч. л. лют червен пипер

кашкавал

2 с. л. магданоз

Начин на приготвяне: Разтваряме водата. Пресяваме брашното и го смесваме със солта. При него добавяме маята. Разбъркваме на рядко тесто. Оставяме го да втаса. През това време нагряваме масивен тиган и го намазваме с масло. В него наливаме тестото. Когато видим да се появяват балончета отгоре, катмата се обръща. Намазва се масло от двете страни докато е още топла. Предварително сваряваме пилето, заедно с лука, моркова, чубрицата и дафиновия лист. Обезкостяваме го. Отделяме бульона. Катмите се нарязват на четири. Всяко парче се долепва право до останалите. Поливат се с бульона. Отгоре са нарежда месото. Настъргва се кашкавал. Запича се за 15 минути.

 

 

Кюфтенца

За кюфтенцата:

500 г кайма

1 яйце

1 к.ч. прясно мляко

1 глава лук

2 филии хляб

галета

1 ч.л. чубрица

1 ч.л. сушен магданоз

черен пипер на вкус

1 ч.л. сол

За соса:

300-400 г домати

1 печена червена чушка

4-5 скилидки чесън

½ ч.л. захар

1 ч.л. кимион

½ ч.л. сол

400 г зрял фасул

200 г кашкавал 

олио

Начин на приготвяне: Каймата се разбърква с подправките, лука и яйцето. Добавяме и малко накиснат предварително хляб. От добре омесената кайма правим кюфтета. Пържим ги. След това започваме да правим соса. Първо пюрираме чесъна и чушката. Поставяме сместа в олиото на приготвените вече кюфтета. Запържваме за половин минута. Добавяме доматите. Поръсваме със солта, захарта и кимиона. Оставяме на огъня за още три минути. Взимаме дълбоко гърне Слагаме кюфтенцата на дъното. Добавяме предварително сварения фасул. Поливаме с доматената смес. Настъргваме кашкавал докато покрие всичко и слагаме да се пече. Печем за 20 минути при 180 градуса. Фурната трябва да е предварително затоплена.

 

 

Сирене

Необходими продукти:

250 г сирене

200 г кашкавал

200 г луканка

1 глава лук

2 яйца

2 домата

чубрица

магданоз

олио

Начин на приготвяне: Зеленчуците си нарязват на филийки. На дъното на едно гювече слагаме мазнина. Нареждаме и част от лука. Подреждаме по ред всички продукти, като започваме от сиренето. Последният ни ред трябва да е от кашкавал. Поръсваме с подправки по желание. Нареждаме луканката. Печем гювечето за около 20 минути. Вадим от фурната за кратко, настъргваме кашкавал и чукваме едно яйце.

 

 

Наденица 

Необходими продукти:

400 г свинска наденица

300 г картофи

250 г грах

1/2 глава лук

1/2 морков

1 с. л. олио

3 стръка магданоз

сол на вкус

Начин на приготвяне: Наденицата, която ще използвате трябва да е със силни подправки.  Нарязвате я на парчета и я запържвате. Може да не слагате мазнина в тигана. В същата мазнина се запържват и нарязаните на ситно зеленчуци, без граха. Той се добавя след като те са почти готови. Едва накрая се слагат и картофите, нарязани на кубчета. Посоляваме и разбъркваме добре. Най-добре е да използвате глинен съд. Пече се за 40 минути при 250 градуса. Ако искате, можете да го оставите аз ощо 20 минути при отворен капак, за да хване коричка.

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.