Бюрек със сирене

Бюрек със сирене Лакомник

Пухкави домашни банички за закуска

Бюрек със сирене
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
12
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг брашно

300 г сирене

1/2 кафена чашка олио

350 г краве масло

3 яйца

3 супени лъжици сол

1 1/2 чаени чаши хладка вода

Начин на приготвянe

В съда за замесване се налива водата. Прибавят се олиото, разбитото яйце и разтворената в малко вода сол.

Сместа се разбърква добре, след което се прибавя постепенно брашното и се меси, докато се получи еднородно твърдо тесто, което се изважда от съда и се поставя върху чиста кърпа да отлежи около 15 минути.

Отлежалото тесто се нарязва на късове с приблизително тегло около 150-170 г. Късовете тесто се доомесват добре върху намаслена маса и се оформят на топки, които се намазват обилно с мазнина и се нареждат плътно една до друга в тава. Оставят се да отлежат 1 1/2 - 2 часа. Разточват се на кори с помощта на дървен валяк или точилка върху добре намаслена маса. Бюрекът става по-вкусен, когато се приготви от двойна кора. За целта се вземат две тестени топки. Всяка една от тях се разточва поотделно на кора с дебелина около 3-4 мм. Едната кора се намазва обилно с разтопено краве масло и се покрива с другата кора, след което двете заедно се разточват общо с дървен валяк. Полученият лист се намазва добре с масло, след което постепенно се разтегля на ръка, като последователно се опъва краят на листа по цялата му обиколка. Разтеглянето се прави постепенно, докато се получи много тънък, почти прозрачен лист. Надебелените му краища се изрязват, защото при печенето остават твърди и развалят вкусовите качества на бюрека. Омесват се отново във вид на топка и се използват с останалото тесто.

Пълнежът на бюрека се приготвя предварително. Сиренето задължително се обезсолява, като се накисва в студена вода 1-2 часа. Необезсоленото сирене придава неприятен вкус на бюрека. В отделен съд се слагат натрошеното сирене, едно разбито яйце и 2 супени лъжици разтопено краве масло. Разбърква се добре и получената смес се използва за пълнеж.

Всеки разточен и готов лист веднага се напръсква равномерно с разтопено краве масло, след което се оформя в специфичните за бюрека форми - правоъгълна, квадратна, кръгла или вита. Правоъгълната или квадратната форма се получава, като разточеният лист най-напред се свива на голям квадрат. Слага се пълнеж и наново се сгъва в правоъгълна или квадратна форма, отново се слага пълнеж и пак се сгъва в желаната форма.

Кръглата форма на бюрека се получава по същия начин както при квадратната форма, но с тази разлика, че краищата на оформения квадрат се прибират към центъра. Квадратният бюрек се пече самостоятелно в малки кръгли тави.

Витата форма в кръг или елипса се получава, след като наръсеният с масло и пълнеж лист се сгъне на голям квадрат. Поръсеният лист се навива на руло, а рулото се навива в кръг като домашна баница или в елипса. И така се навиват в една тава не повече от четири рула.

Нареденият бюрек се намазва с последното разбито яйце и веднага се изпича при темпрература 230-250°С. Поднася се топъл с кисело мляко или айрян.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц