Бульон от телешки джолан

Бульон от телешки джолан Лакомник
Бульон от телешки джолан
Време за приготвяне
Приготвяне
5 часа
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 по-едър телешки джолан

50 г кайма от телешко месо

1 яйце (само белтъкът)

2 моркова

1/4 (резенче) от прясна зелка

1/4 глава целина

2 домата

1 глава кромид лук

2 корена от магданоз

1 дафинов лист

пащърнак, черен пипер, оцет и сол на вкус

Начин на приготвянe

Джоланът се обезкостява, а месото му се използва за друго ястие - телешко варено, супа, задушено в гювеч и др. За бульона се използва само кост, която се насича със сатър на дребни парчета и се залива със студена вода.

В отделен съд се поставят нарязаните на дребно зеленчуци. Морковите и целината се настъргват на ренде.

Прибавят се около 50-60 г едро смляно месо от джолана, белтък на яйцето и около 400-500 г вода. Разбърква се и изсипва в съда с нарязаните кости на джолана заедно с пащърнака и дафиновия лист. Вари се на слаб огън 4-5 часа, докато придобие необходимата плътност. Прецежда се през марля и посолява на вкус. Поднася се топъл с поръсен отгоре дребно нарязан магданоз и оцет на вкус. Гарнира се с рязани палачинки.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.