Ябълки на фурна с ванилов сос

Ябълки на фурна с ванилов сос Лакомник

Лесен десерт, който ще задоволи дори и най-капризния вкус

Ябълки на фурна с ванилов сос
Време за приготвяне
Приготвяне
60 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

4 едри ябълки

1 к.ч. захар

1 ч.ч. орехи

щипка канела

щипка джинджифил

щипка кардамом

1 с.л. краве масло

1 к.ч. пудра захар

За ваниловия сос:

1 к.ч. течна сметана

1 ч.л. нишесте

щипка ванилия

1 с.л. пудра захар

Начин на приготвянe

Ябълките се почистват и измиват. Издълбава се кладенче на всеки плод. Редят се в тава. Захарта, смлените орехи и подправките се объркват. Във вдлъбнатинките се слага по 1 ч.л. от ореховата смес. Най- отгоре се мазва по парченце краве масло. В тавата се налива 1/2ч.ч. вода. Ябълките се пекат на умререна фурна, 40 минути. Оставят се да изстинат. Сметаната се налива в джезве. Добавя се 1 с.л. пудра захар. Нишестето се разтваря в топла вода. Джезвето се слага на горещ котлон. Бърка се докато се разтвори захарта. Добавя се нишестето. Бърка се докато се сгъсти. Съдът се оттегля от котлона. Към соса се добавя ванилия. Обърква се.  Вземат се 4 плоски чинии. В средата се слага печен плод. Поръсва се пудра захар. Плодовете се гарнират с ванилов сос.

Още по темата
Още по темата
Бутерки с ябълки, орехи и стафиди
Ябълките се измиват, обелват и нарязват се на ситни парченца. Ореховите ядки се нарязват на едро. В купа се смесват ябълките, орехите, захарта, стафидите,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц