Традиционен козунак

Традиционен козунак Лакомник

Изненадайте близките си с домашна вкусотия за празниците

Традиционен козунак
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

3 кг брашно
20 яйца
1 л прясно мляко
3 ч.ч. захар
2 ч.ч. мазнина (олио, мас, масло)
80 г мая
100 г коняк (ром) или 1 конячна есенция
1 ванилия
кората и сокът на 1 лимон
1 ч.л. сол

Начин на приготвянe

Маята се разбърква с 1/3 от млякото, щипка сол, щипка захар и брашно до получаване на гъста каша и се оставя да втаса. Брашното се пресява и към него се прибавят разбитите яйца, останалото мляко с разтворената в него захар, конякът, ванилията, солта, лимонът и втасалата мая. Меси се тесто, докато се обере брашното. След това месенето продължава само с мазнината, докато свърши. Оставя се малко – около 2-3 с.л. за намазване на формите за печене. Тестото образува мехурчета и започва да пука – знак, че е добре омесено. Оставя се да втаса на топло, докато увеличи обема си приблизително 3 пъти.

Оформят се козунаците и по желание може да се сложат стафиди. Готовите козунаци се слагат във формите (тавите) за печене - предварително намазани с мазнина, отново втасват - докато увеличат обема си 2 пъти, намазват се внимателно с разбит жълтък - смесен с малко вода, и се поръсват с кристална захар. По желание могат да се украсят с орехови или бадемови ядки. Пекат се в умерена фурна за около 1 час и 20 минути. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц