Козунак с подсладител (за диабетици)

Козунак с подсладител (за диабетици) Лакомник

Празнична рецепта със супер вкус

Козунак с подсладител (за диабетици)
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 яйце, без 1 ч.л. от жълтъка
50 мл нискомаслено топло мляко
100 мл топла вода
15 г мая - суха или жива 
30 мл олио
1 и 1/2 с.л. течен подсладител
400 г типово брашно + 200 г за доомесване
по 2-3 капки есенция ром и ванилия 
кора от лимон (по желание) 
За омесване: 
50 мл олио
За намазване: 
1 ч.л. топла вода
2 капки течен подсладител
1 ч.л. жълтък
За поръсване: 
мюсли, овесени ядки, лимонова кора и др. 

Начин на приготвянe

От изброените продукти се омесва немного меко тесто. Като попие необходимото брашно, полученото тесто се разстила като питка. Ръцете се топят в олиото за омесване и тестото се меси, докато омекне и стане гладко. Козунакът (козунаците) се оплита, като тестото се разделя на две и всяка половина - съответно на по три плитки с диаметър около 2 см. Сплетените козунаци се поставят в отделни форми, предварително намазнени и поръсени с брашно, и се оставят да втасат. Щом утроят обема си, се намазват с подсладения жълтък и се поръсват с мюсли, овесени ядки, лимонова кора и др. Пекат се на 150-180 градуса, като първите 20 минути фурната не се отваря. След това се наблюдават и се изпичат до желаната степен. Фурната се изключва и се оставят вътре за кратко, пак под наблюдение. После капакът се отваря и така се оставят да изстинат.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц