Великденска кошница

Великденска кошница Лакомник
Великденска кошница
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Вили Бозова, с. Мусомища
Лакомник Необходими продукти

За тестото:
брашно, колкото поеме
1 кубче мая
300 мл прясно мляко
300 мл топла вода
1 ч.ч. захар
2 яйца (без един жълтък)

Начин на приготвянe

Маята се разтваря с млякото и захарта, малко брашно и се оставя да втаса. След това се замесва с останалите продукти на меко тесто и пак се оставя да втаса. Тестото се разделя на 6 топки. Разточват се 2 от тях, слагат се една върху друга, като се маже между тях с олио и се разрязват на 8 триъгълника. В средата на всеки триъгълник се прави прорез, за да се промуши ъгълчето, слагате го в намаслена тава. С другите три топки процедирате по същия начин, нарязвате триъгълници по същия начин с прорез в средата и промушване на ъгъла, нареждате ги в тавата. От останалото тесто разточвате тънка кора. С малка чашка правите кръгчета, залепяте 4 кръгчета едно за друго, след това ги навивате. Получава се розичка. Нареждате ги в средата на питката, намазвате я с жълтъка. Пече се на 150 градуса, на горна и долна фурна, до получаване на златист цвят.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц