Ядките спират рака и хипертонията

Ядките спират рака и хипертонията Лакомник

Шепа дневно забавят стареенето, доказаха американци

Ядките спират рака и хипертонията
Автор:Лакомник

За хората, които консумират ядки, рискът от смърт от сърдечни заболявания и рак е по-нисък с една пета. Това показват резултатите от ново американско проучване, обхванало близо 120 000 души.

Авторите му от болницата „Бригам енд уиминс” в Бостън са установили, че колкото по-голямо е количеството на редовно консумираните ядки, толкова по-значителен е благоприятният ефект. Всекидневната консумация на шепа ядки понижава риска от смърт по каквато и да е свързана със здравето причина с една пета, като понижава опасността от фатален изход от сърдечно-съдови болести с близо 30 процента и от рак с 11 процента.

Специалистите напомнят, че ядките съдържат ненаситени мастни киселини, витамини, минерали и други полезни съставки, които понижават холестерола и намаляват възпаленията.

Няколко предишни проучвания също са доказвали ползата от консумацията на ядки за намаляване на риска от болести на сърцето, диабет и рак на дебелото черво.

За пръв път обаче специалистите правят мащабно проучване за ефекта от консумацията на ядки върху процентите на смъртност от различни заболявания.

Още по темата
Още по темата
Ядките пазят от рак и инфаркти
Ядковите плодове като орехи, фъстъци, лешници, бадеми, кестени и други са високо енергийна храна. В 100 г от тях се съдържат средно 400 ккал, което трябва да се има в...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц