Ябълков пай

Ябълков пай Лакомник
Ябълков пай
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За пълнежа:

1 ½ кг ябълки

2/3 ч.ч. захар

сок от ½ лимон

1 ч.л. канела

ванилия на вкус

2 с.л. брашно

50 г тесто

1 с.л. прясно мляко

За блата:

2 ½ ч.ч. брашно

½ ч.л. сол

4 с.л. вода

Начин на приготвянe

Направете кладенче в брашното и сложете в него леко разтопеното масло и сол, прибавете водата и замесете. Разделете на две части, покрийте ги с кърпа и оставете да престои 30 минути в хладилник. Почистете ябълките и ги нарежете на тънки ивици. Сложете ги в купа заедно с лимоновия сок захарта, канелата, ванилията и брашното.

Намаслете дълбока форма за печене с диаметър 24-25 см. Разстелете на дъното едната част от тестото във формата на кръг, върху него поставете пълнежа с ябълките, поръсете с няколко парчета масло и покрийте с втората част от тестото. Намажете с прясното мляко, поръсете със сол и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 1 час, а след това за 10 минути на 200 градуса.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц