Чудни вкусотии от шопския край

Чудни вкусотии от шопския край Лакомник

Перфектните комбинации от месо и зеленчуци

Чудни вкусотии от шопския край
Автор:Лакомник

Казват, че най-красивите носии са тези на хората от шопския край. Чревоугодниците обаче са готови да спорят, че това не е единственото предимство на шопската фолклорна област. Чудните манджи, направени под капака на гювечето се връзват идеално с легендарната шопска салата. Добавяме и две зимни, но много вкусни рецепти - с пиле и със свинско.

 

Пиле

Необходими продукти:

1 пиле 

100 мл олио

2 глави лук

1 ч.л. червен пипер

7 чушки

1 патладжани  

300 г домати  

черен пипер  

магданоз

сол  

Начин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции. Слагаме да се запържи в сгорещеното олио. След това добавяме последователно нарязания по-едро лук, домати, пиперки и патладжана на ситно. Поръсваме с червен пипер. Доливаме топла вода. Посоляваме на вкус. Оставяме да ври на тих огън. Малко преди да стане готово, добавяме счукания черен пипе. Поднасяме с прясно накълцан магданоз.

 

Сирене

Необходимите продукти:

2 яйца

100 грама сирене

1 домат

1 ч. л. краве масло

1 люта чушка

червен пипер

Начин на приготвяне: На дъното на гювече слагаме малко масло. Обелваме домата. Нарязваме го на кръгчета и нареждаме върху маслото. Отгоре натрошаваме сиренето. Слагаме капака на гювечето и го поставяме в студена фурна. Включваме фурната на 200 градуса и печем около 20 минути. След това се вади и отгоре се чукват яйцата. Връщаме обратно ястието, докато и те станат готови. Заедно с тях можете да дабавите люта чушка. Когато стане готово поръсваме леко с червен пипер.

 

Шопска салата

Необходими продукти:

400 г домати

250 г краставици

1 зелена чушка

3 стръка зелен лук

100 г сирене

магданоз

оцет

зехтин  

Начин на приготвяне: Доматите се нарязват на кубчета. Прибавяме нарязаната краставица и накълцания лук. Добавяме малко оцет и зехтин и разбъркваме добре. Поръсваме с настъргано сирене. Преди поднасяне поръсваме и с накълцан магданоз.

 

Чорба

Необходими продукти:

300 г шарено свинско месо

1-2 стръка праз

1 ч. л. червен пипер

2 картофа

1 к. ч. ориз

черен пипер

1 люта чушка

сол

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца и пържим до зачервяване. Прибавяме нарязаният на ситно праз. Задушаваме всичко. Поръсваме с червен пипер и сол. Доливаме смес от вода и зелев сок. Когато супата заври, се пускат нарязаните на кубчета картофи. След това идва ред на черния пипер и ориза.  Лютата чушка се припича и се натрошава в супата.  

 

Боб

Необходими продукти:

2 ч. ч. стар фасул

2-3 глави лук

2 с.л.олио

2 люти чушлета

1 връзка магданоз

1 връзка джоджен 

Начин на приготвяне: Накисваме боба от вечерта в студена вода. Сутринта изплакваме и слагаме да заври. Изхвърляме и тази вода и наливаме нова. Вари се заедно с лютите чушки. През товав реме нарязваме лука и го задушаваме в мазнината. Изсипваме при фасула. Посолява се и се наръсва със ситно нарязания магданоз.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц