Чипсът е лакомство за всички

Чипсът е лакомство за всички Лакомник

Заменете тривиалните картофи с риба, хляб, зеленчуци и сирене

Чипсът е лакомство за всички
Автор:Лакомник

Където и да се намирате по света има едно лакомоство, което може да се намери във всяка страна. Това е чипсът, който всеки се опитва да отбягва, но тайничко обича. Освен познатата картофена вкуснотия обаче, вкъщи лесно можем да си я приготвим и от много други продукти. В Далечния Изток ще ви сервират и чипс от скариди. Изобретателите на риба и чипс - англичаните, понякога приготвят дори морските дарове по този начин. Не бива да пропускаме разбира се и нискокалоричния вариант на ястието - от целина или цвекло. По тази технология може да се направи чипс от тиквички, патладжани и много други.

 

Скариди

Необходими продукти:

200 г месо от скариди

250-300 г брашно от тапиока

щипка сол

щипка смлян бял пипер

олио   

Начин на приготвяне: Измиваме и почистваме добре месото на скаридите. Смиламе го, докато се получи хомогенна смес. Добавяме към него сол и брашно. Бъркаме с дървена лъжица докато стане твърдо тесто. Разделяме сместа на три. От всяка част правим по едно руло. Слагаме ги в съд, за готвене на пара като внимаваме да не се намокрят. Водата трябва да заври много силно. По този начин те се варят около 40 минути. След като ги извадим ги оставяме да се изцедят и ги увиваме леко в хартия за печене, за да попие влагата. След това ги слагаме във фризер, докато замръзне напълно. Когато решим да приготвим малко от чипса, размразяваме едно от рулата. С остър нож го режем на много тънки филийки. Оставяме ги да се сушат на слънце. Можем лесно да проверим дали всяко парче е изсъхнало напълно - ако се огъне, трябва да остане под слънчевите лъчи още малко. Ако се счупи обаче, значи е готов. След това се пържи като обикновен картофен чипс.

 

Цвекло

Необходими продукти:

2 глави червено цвекло

2 с.л. зехтин

морска сол

Начин на приготвяне: Почистеното червено цвекло се реже на тънки филийки. Подреждат се в тава, която на дъното е намазана със зехтин. На дъното може да сложите и малко хартия за печене. Цвеклото се намазва леко със зехтин отгоре. Печем на средна фурна - около 200 градуса, докато филийките станат кафеникави. Вадят се и се поръсват с морска сол.

 

Целина

Необходими продукти:

1 глава целина

1 с. л. сол

1/2 л вода

олио

Начин на приготвяне: Обелваме главата целина и я наразвяме на тънки и сравнително малки филийки. Оставяме ги да се накиснат в купа с вода и сол за 20 минути. Ако само ги посолите, течността им ще се отдели. След това те се подсушават и се пържат на маслена баня. Олиото трябва да е загрято до 180 градуса. Пържим всяка филийка до златисто. След като се извадят от тигана, се оставят да се отцедят върху кухненска хартия.

 

Риба

Необходими продукти:

2 стръка мащерка

200 г филе от пъстърва

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Пъстървата се почивства и обезкостява. Нарязва се на малки парчета. Отгоре се поръсва със сол, черен пипер и мащерката, нарязвана на дребно. Нареждаме парчетата риба в намазнена тава. Отгоре слагаме лист хартия за печене. Върху нея се слага по-малка, но по възможност по-тежка тава. По този начин, до края на печенето, рибата става като чипс. Пече се 15 минути на 180 градуса.

Хляб

Необходими продукти:

1/2 франзела

4 с. л. зехтин

1 ч. л. червен пипер

1  ч. л. чесън на прах

Начин на приготвяне: Франзелата се нарязва на много тънки кръгчета. Заливаме ги със зехтин. Печем на 190 градуса във фурната докато те станат златисти. След като станат готови се ръсят с подправките и се оставят да изстинат.

Пармезан

Необходими продукти:

2 ч.ч. ситно настърган пармезан

Начин на приготвяне: Взимаме силиконова форма за печене или обикновена тава с хартия за печене. В предварително настърганото сирене можем да добавим подправки по желание. Слагаме по малко сирене на купчинки. Печем в предварително загрята фурна при 190 градуса за около 5-6 минути. След това отваряме фурната и я спираме. Оставяме да изстинат вътре. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц