Царска рибена чорба

Царска рибена чорба Лакомник
Царска рибена чорба
Време за приготвяне
Приготвяне
1 1/2 часа
Порции
Порции
6
Автор
Димитър Димитров, Червен бряг
Лакомник Необходими продукти

глава и опашка на една голяма риба, която да е над 3 кг около 3-4 килограма (желателно е тя да е по-мазна, за да облажи чорбата по естествен път. Аз я варя от толстолоб, шаран или сом)
около 2 л вода
1 шепа ориз
1 глава стар кромид лук
1 голям морков
1 домашно изсушена червена чушка
1 сухо червено чушле
1 сочен домат
2 щипки чубрица
3-4 листенца сух джоджен или 2-3 клечици от него
черен пипер
пресен магданоз
2-3 листенца пресен и крехък девесил или целина
сол
прясно изцеден лимонов сок и 1 лимонена коричка

Начин на приготвянe

Сварете рибните части в солена вода и изчистете месцето от костите. Задължително прецедете рибния бульон през тензух, за да сте сигурни, че в него няма да останат костици. В прецедения вече бульон сварете до готовност ориза и нарязаните лук, морков, чушка и домат, след което добавете чистото месо. Овкусете с черния пипер и накълцаното люто чушле.

Добавете и сухите подправки, но не стрити, а начупени на парченца, и варете още 5 минути. След 5-6 минути отстранете тенджерата от огъня и изсипете в нея запръжка от малко олио и червен пипер. Посипете чорбата с магданоза и девесила (целината). След известно охлаждане капнете и лимоновия сок. Консумирайте чорбата не много гореща.

Налейте си ракийка, а после и биричка и си хапнете „на корем” поне две панички от чорбата.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц