Холандия – страната на сирената и лалетата

Холандия – страната на сирената и лалетата Лакомник

Гаудата може да зрее и 7 години

Холандия –  страната на сирената и лалетата
Автор:Лакомник

Холандската кухня определено не е най-познатата в света, но всеки, който е пробвал от вкуснотиите на тази страна, не е останал безразличен. Най-често можете да хапнете специалитети с риба, сирена и шоколад. Не бива да пропускате и змиорката. Ястията на Холандия се правят лесно и бързо, не се изискват сериозни кулинарни умения. Интересна подробност е, че кафето, което ще ви сервират там, ще е непременно без мляко. За сметка на това обичат горещ шоколад, който пък се пие с анасон. Холандия има и две запазени марки – сирената и лалетата. И двете са известни и обичани почти наравно. Майсторите разказват, че за да се направи една пита гауда, са необходими около 12 месеца, на някои обаче са необходими седем години.

Пържени филийки

Необходими продукти: 8 филии сух бял хляб 3 яйца 200 мл прясно мляко 1 ч.л. канела 2-3 ч.л. захар 100 г масло или олио за пържене захар и канела за поръсване

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата в купа заедно с млякото, захарта и канелата. Потапяме филиите в яйчената смес, докато се напоят хубаво. След това пържим в сгорещена мазнина. Поднасяме изпържените филийки топли, поръсени със смес от захар и канела.

Супа със свинско краче

Необходими продукти:

150 г грах 2 глави кромид лук резен целина 1 свинско краче 150 г колбас черен пипер сол

Начин на приготвяне:

Почистваме граха и го накисваме в студена вода за около десет часа. След това допълваме още литър и половина вода и свинското краче. Оставяме да се вари, докато грахът омекне достатъчно. Към края добавяме и нарязаните зеленчуци и колбаси. Посоляваме и поръсваме с черен пипер.

Кюфтета от риба

Необходими продукти:

500 г рибено филе 60 г масло 2 филии бял хляб 1 яйце магданоз индийско орехче черен пипер сол брашно прясно мляко мазнина за пържене моркови лук чесън 1 карамфил щипка къри мащерка 1 дафинов лист

Начин на приготвяне:

Правим бульон от морковите, лука, чесъна, които поставяме в студена вода, заедно с карамфила, кърито, ситно нарязания магданоз, мащерката, дафиновия лист. Оставяме да ври 20 минути. Добавяме рибеното филе и солта и варим докато омекне. Обезкостяваме рибата и я намачкваме с вилица. Добавяме предварително накиснатите в прясно мляко филии хляб, маслото, яйцето, солта и подправките. Разбъркваме сместа, оформяме кюфтета, овалваче ги в брашното и пържим от двете страни в мазнина.

Холандско фондю

Необходими продукти:

500 г сирене "Гауда" 1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) бира 1 с.л. (10 г) царевично брашно 1 скилидка чесън масло черен пипер сол френска франзела

Начин на приготвяне:

Взимаме дълбок съд и го намазваме с масло. Вътре слагаме настърганото сирене и бирата, докато сиренето се разтопи. Добавяме счукания чесън, солта, черния пипер, брашното, което е размито в 1 лъжица бира и бъркаме докато се сгъсти. Слагаме съда върху спиртник, за да поддържаме фондюто топло.

Салата с пържени яйца

Необходими продукти

З яйца 30 г масло 2 бр. моркови 1/2 глава кромид лук 2 домати краставички 2 с.л. (20 мл) зехтин 1 с.л. (10 мл) оцет мента магданоз майорана черен пипер сол

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата със сол, черен пипер, нарязаните на ситно подправки. Всичко запържваме в масло. Смесваме омлета, накъсан на парченца, с настъргани на ситно моркови и лук. Подреждаме ги в салатиера и ги украсяваме с парчета домат и краставица. Зехтинът се смесва с оцета и заливаме сместа.

Специалитет от обрезки

Необходими продукти:

1 глава кромид лук 4 кисели ябълки 200 г обрезки от свинско печено 1/2 ч.ч. (100 мл) сос от печеното 2 с.л. (20 г) заквасена сметана сол 1 ч.л. (5 г) къри 1—2 с.л. (20 г) мас ориз

Начин на приготвяне: В тигана слагаме мас и запържваме лука, нарязан на филийки. Прибавяме почистените от семки и нарязани на филийки ябълки. Задушаваме ги до омекване. Добавяме месото, сметаната и соса, поръсваме отгоре със сол и къри. Отново задушаваме и сервираме с варен ориз.  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц