Френски селски хляб с кисела закваска

Френски селски хляб с кисела закваска Лакомник

Класическа рецепта за пухкав домашен хляб без мая

Френски селски хляб с кисела закваска
Време за приготвяне
Приготвяне
3 часа
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За закваската:

50 г пълнозърнесто брашно

3 с.л. хладка вода

За първото премесване:

4 с.л. топла вода

75 г пълнозърнесто брашно

За второто премесване:

120 мл топла вода

120 г бяло брашно

25 г пълнозърнесто брашно

За тестото:

150-180 мл хладка вода

350 г бяло брашно

2 ч.л. сол

Начин на приготвянe

За да се приготви закваската, брашното се слага в малка купичка, прибавя се водата и се меси 2-3 мин., за да се оформи тесто. Купата се покрива с фолио пластик и се оставя на топло място за 2 дни.

Отстранява се коричката от престоялото тесто и се вземат 2 с.л. от вътрешността. Слага се в голяма купа и се смесва с водата за първото премесване. Постепенно се слага брашното и се меси 2-3 мин. Отново се покрива с фолио и се оставя на топло за 24 ч.

Маха се коричката и се смесва с водата за второто премесване. Прибавят се малко по малко брашната. Прави се твърдо тесто. Покрива се с намазано с мазнина фолио и се оставя за 10 часа на топло, докато си удвои обема.

Постепенно към втасалата маса в купата се прибавя водата за тестото, слага се брашното и се меси върху набрашнена повърхност около 5 мин., докато стане еластично и гладко.

Отново се покрива с намаслено фолио и се оставя на топло да втаса 1½ ч. – 2 ч., докато си удвои обема. Ако искате да си направите пак от същия хляб, сега е моментът да отделите ½ ч.ч. от тестото и да го съхраните в хладилника до 5 дни. С готовото тесто можете направо да започнете от стъпка 3. Останалото тесто се оформя на топка. Купа се застила с чиста ленена или памучна кърпа, леко се поръсва с брашно и в нея се поставя тестото за последно втасване. Така ще се образува красив десен върху тестото от структурата на кърпата, върху която втасва хлябът. Покрива се с фолио и се оставя за 2-3 часа.

Втасалото тесто се обръща върху тава за печене, поръсва се с брашно и се разрязва с остър нож на квадрат. Пече се в загрята фурна на 230°С около 30-35 мин.

Още по темата
Още по темата
Вижте как се е правел хляб преди 2000 години
През 79 г. сл. Хр. вулканът Везувий изригва и погубва тогавашните селища Помпей и Херкуланеум, запечатвайки ги с дебел слой пепел и лава. В наши дни археолози проучват...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц