Феерия от подправки в кухнята на Алжир

Феерия от подправки в кухнята на Алжир Лакомник

Сосовете са специалитетът на местната кулинария

Феерия от подправки в кухнята на Алжир
Автор:Лакомник

Кухнята на Алжир на пръв поглед е странна - в нея можете да намерите смес от месо и сушени плодове или пък всичко това гарнирано с мента. Към повечето специалитети се добавя и кускус. Алжирците са ненадминати и по отношение на сосовете. Но истинската им стихия са подправките - те са навсякъде и феерията от тях само може да зарадва небцето дори и на най-капризния чревоугодник. Ето някои вкусни примери.

 

Пилешка супа с агнешка кайма

 

Продукти

8 пилешки бутчета

500 г агнешка кайма

1 глава лук

1/2 ч. ч. ориз

2 яйца

1 с. л. ситно нарязан магданоз

сокът от 1 лимон

сол

черен пипер

Приготвяне

Обезкостяваме месото и го нарязваме на ситно. Запържваме в зехтин, заедно с половината от лука. Поръсваме с подправките, доливаме вода и оставяме да ври около половин час. На друго място смесваме каймата с останалия лук и ситно нарязания магданоз. От тази смес оформяме топчета и ги пускаме в супата. Добавяме и ориза. Варим още 20 минути. Сваляме супата от котлона и застройваме с яйце, разбито с лимонов сок.

 

Кускус с мента

 

Продукти

2 ч. ч. вода

1/2 ч. л. шафран

1 ч. л. зехтин екстра върджин

1/2 ч. л. сол

2 ч. ч. кускус

1/4 ч. ч. стафиди

3 с. л. ситно нарязана прясна мента

Приготвяне

Слагаме вода да заври. След като това стане, добавяме шафрана. Махаме тенджерата от огъня и я оставяме покрита с капак за още половин час. После я връщаме отново и изчакваме отново да заври. Изливаме определеното количество зехтин, сол, кускуса и стафидите. Сваляме ястието от котлона. Покриваме го за половин час. Поднасяме го обилно поръсено с мента.   

 

Агнешки танжин

 

Продукти

500 г агнешка кайма

500 г агнешко месо (от бута)

1 глава лук

1 с. л. доматено пюре

1 ч. л. лют червен пипер

1 ч. л. червен пипер

2 скилидки чесън

1 ч. л. млян кориандър

2 с. л. млян кимион

2 с. л. галета

1 яйце

1 консерва варен нахут

Зехтин

Приготвяне

Нарязваме месото на кубчета. Нарязваме на ситно и запържваме половин глава лук и една скилидка чесън в малко зехтин. Прибавяме месото и пържим докато покафевее. Добавяме подправките. Заливаме с около литър вода и оставяме да къкри близо час. Смесваме каймата с останалия лук, яйцето, кимиона и кориандъра. От нея правим малки кюфтета. След като ги изпържим ги добавяме към омекналото месо, заедно с нахута. Варим още десет минути. Поднасяме с кускус, ароматизиран с лимон.      

 

Пълнени фурми с ядки

 

Продукти

12 пресни фурми

1/2 ч. ч. млени бадеми

2 с. л. белен шам-фъстък

2 с. л. захар

розова вода

24 половинки орехи

пудра захар за украса  

Приготвяне

Правим разрез по средата на всяка една от фурмите. През него вадим костилката. Смесваме смлените бадеми, нарязаният на много ситно шамфъстък и захарта. Добавяме малко розова вода и разбъркваме докато се получи мека паста. От нея правим топчета, подобни на формата на костилките на фурмите. С тях пълним плодовете. Ореховите половинки пък лепим две по две с останалото количество паста. Поръсваме с пудра захар. Този десерт обикновено се поднася с кафе.  

Още по темата
Още по темата
Ризотото – кулинарната гордост на Милано
Ризотото наред с пицата и пастата има сериозен принос за славата на италианската храна по света и по-специално на Милано, който се приема за негова столица, а...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц