Троянските гозби ще нахранят всеки

Троянските гозби ще нахранят всеки Лакомник
Троянските гозби ще нахранят всеки
Автор:Лакомник

След някои екзотични кулинарни разходки по света е време да се върнем у нас и да се насладим на родната кухня. Онова, което ни дава нашият български свят е богатство - от вкусове и история. Тази седмица и каним да опитате от невероятните гозби на Троянския край. А те могат да нахранят всеки.

 

Торта

Необходими продукти:

9 яйца

3 ч.ч. смлени орехи

300 г захар

1 ч.ч. пудра захар

125 г масло

какао

90 г шоколад

Начин на приготвяне: Започваме от блатовете. Те се правят от три от белтъците разбити на сняг със 100 г от захарта. Добавяме малко от орехите и разбъркваме внимателно с лъжица. Слагаме в тава с хартия за печене. Слагаме да се пече на 200 градуса, докато покафевее. Повтаряме операцията и останалите две трети от продуктите, за да направим и останалите два блата.Оставяме ги настрани и започваме да правим крема. Той се приготвя от деветте жълтъка, които се разбиват добре с меко масло. Добавяме и пудрата захар. Идва ред на какаото на вкус. Разбиваме добре. Във форма за торта или просто в по-плоска голяма чиния започваме да редим един върху друг блат и крем. Завършваме с блат. Оставяме да се охлади добре. През това време разтопяваме шоколада в малко олио, най-добре на водна баня. Заливаме охладената вече торта с шоколада и връщаме обратно в хладилника. Украсете по желание.

 

 

Пържоли

Необходими продукти:

1 кг свински пържоли

250 г сурова наденица

800 г кисело зеле

600 г гъби

6 картофа

мас

250 г кисели краставички

5 люти чушлета

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Печем на скара пържолите и наденицата. Нарязваме зелето на ситно и го слагаме да се задуши на тих огън в мазнина. Когато омекне се поръсва с черен пипер. В чиния за сервиране слагаме малко зеле, отгоре една пържола и парче наденица. Задушаваме зеленчуците, можем да изпържим картофите,  и ги добавяме като гарнитура. 

 

 

Фрикасе

Необходими продукти:

1 пиле

3/4 ч.ч. олио

2 ч.ч. брашно

4 скилидки чесън

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Почистваме пилето и го нарязваме на порции. Оставяме да се вари на тих огън. Вадим месото, а бульона запазваме отделно. След това запържваме брашното в олиото. Добавяме подправките. Наливаме бульона. Бърка се докато стане на гладка каша. Поръсваме със счукан чесън. Във всяка чиния за сервиране се слага по малко от пилето и се залива с брашнения сос.

 

 

Сирене

Необходими продукти:

1 кг сирене

125 г краве масло

щипка червен пипер

Начин на приготвяне: Сиренето се реже на много тънки филийки. Всяка от тях се слага за кратко в кипяща вода. Вадим ги и ги нареждаме в чиния. Поръсваме с червен пипер. Загряваме маслото докато се стопи и с него поливаме сиренето.

 

 

Гювеч

Необходими продукти:

1 кг гъби

250 г ориз

2 глави лук

125 г масло

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Гъбите се нарязват на ситно. Сваряват се в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме. Наливаме четири чаши вода от тази, в която се варени гъбите. Когато водата заври, се добавя оризът, както и гъбите и червеният пипер. Оставяме на тих огън. Махаме от печката и затваряме с капак. 

 

 

Картофи

Необходими продукти:

1 кг картофи

120 г масло

150 г настъргано сирене

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на ветрило. Подреждаме картофите в тавичка, намазана с масло. Поръсваме с подправките. Върху всеки картоф слагаме малко масло. Отгоре поръсваме със сиренето. Печем в умерена фурна. 

Още по темата
Още по темата
Чудните гозби на Дунав
Обещахме да ви разходим из целия път на славната река Дунав. Както е известно, тя извира от германската планина Шварцвалд. Именно там се прави невероятен ликьор, който...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц