Торта „Пламъкът на Пами”

Торта „Пламъкът на Пами” Лакомник
Торта „Пламъкът на Пами”
Време за приготвяне
Приготвяне
2 1/2 часа
Порции
Порции
12
Автор
Мария Кунева, с. Малчика
Лакомник Необходими продукти

За светлия блат:

4 яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. брашно

1/2 пакетче бакпулвер

1 ванилия

настърганата кора от 1 портокал

За тъмния блат:

4 яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. брашно

1/2 пакетче бакпулвер

1 с.л. какао

1 с.л. сварено нес кафе

За светлия крем:

(сместа е като за целувки)

4 белтъка

300 г пудра захар

2 ванилии

За тъмния крем:

(използвам сместа за шоколадов мус)

250 мл бита сметана

100 г разтопен черен шоколад

1 с.л. ром

Начин на приготвянe

За блатовете разбивам яйцата и захарта до побеляване, след което брашното с бакпулвера, ванилията и портокаловата кора, а при другия блат – кафето и какаото. Печем на умерена фурна около 15-20 минути, в намазнена с олио правоъгълна тавичка и върху хартия за печене изсипваме сместа за двата блата поотделно. На тъмния крем: Към твърдо разбитата сметана се прибавя на тънка струйка разтопен черен шоколад и лъжица ром. Оставяме ги да се охладят малко и режем на ленти с широчина около 2 см. Маже се бяла лента с кафяв крем, навива се на охлюв, до него се навива кафява лента с бял крем и така, докато свършат лентите. Отгоре намазваме на тънък слой от шоколадовия мус, като потупваме с обратното на лъжица, за да се получат пламъчета, които заливаме с по няколко капки карамелизирана захар. По желание бордюрът на тортата може да се поръси със смлени орехи или филетирани бадеми.

Да ви е вкусно!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц