Топ 10 зеленчука за здравето

Топ 10 зеленчука за здравето Лакомник

Яжте ги ежедневно, за да забравите проблемите

Топ 10 зеленчука за здравето
Автор:Лакомник

Разберете кои зеленчуци за какво помагат. Подбрахме за вас топ 10 на зеленчуците, които е полезно често да присъстват в дневното ви меню.

Подбрахме за вас топ 10 на зеленчуците, които е полезно често да присъстват в дневното ви меню. За предпочитане е да се консумират пресни. Овкусяването го оставяме по ваш избор.

Алабаш

Зеленчук богат на фибри, калий, натрий, фосфор, магнезий, витамин А и витамин C. Полезен е за сърцето и циркулацията на кръвта. Чрез приемането на алабаш организма става по-устойчив на различни инфекции.

Броколи

Много полезни са за пушачите, защото броколите съдържат полезното вещество сулфорафан, което благоприятства за пречистването на белите дробове и „изтрива“ натрупалата се от тютюнопушенето вредни частици.

Коприва

В копривата се съдържат желязо, фосфор и натрии, които са в по-голямо количество дори и от спанака. Помага при анемия, малокръвие, пясък в бъбреците. Бори болести на стомаха, костната система и нервите. Копривата намалява съдържанието на захар в кръвта. При алергии се препоръчва по-продължително приемане на чай от коприва.

Домати

Доматите съдържат антиоксиданти, които спомагат за поддържането на водния баланс на кожата. Изключително полезни са и за косата и зъбите. Намалява нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта. Използват се при лечение на тежки слънчеви изгаряние.

Моркови

Всички части от моркова са полезни включително и листата му. Бета-каротинът в морковите предпазва кожата от UV лъчи и стареене. Въздейства благоприятно на зрението, паметта и при лечение на акне. Регулира кръвното налягане.

Патладжани

Нормализират водния обмен и подобряват работата на сърдечния мускул, предпазват от затлъстяване, оказват на организма противораково действие. Препоръчват се при запек, подагра. Патладжани са ефективно жлъчогонно и пикочогонно средство. Сокът от патладжан се използва при обриви и фурункили.

Бобови растения

Богати са на протеини, фибри, витамин В, калций, магнезий. Бобовите растения съдържат разтворими и неразтворими фибри. Разтворимите карат черния дроб да забави производството на холестерол, накратко регулират холестерола.Неразтворимите спомагат за бързото освобождаване на организма от ненужни вещества.

Червено цвекло

Укрепва капилярите, понижава високото кръвно налягане. Използва се за подобряване на паметта при атеросклероза и анемия. Влияе на безсънието и при нервозни неразположения. Изчиства токсините в организма.

Тиквички

Не дразнят стомаха и лесно се усвояват от организма. Спомагат за преодоляването на запек. Подходящи са за кърмещи жени, тъй като не предизвиква дразнене и колики на кърмачето. Тиквичките са идеални за тези, които спазват диета - в 100 гр. се съдържат само 18 калории. Маска от тиквички е много полезна за суха кожа и проблемна от акне.

Гъби

В тях се съдържат витамините: A, B, C и D, като най-много са B и D. Гъбите са изключително полезни за хора страдащи от нервно разстройство. По-хранителни са от житните растения. Някои гъби съдържат белтъчини, които са с почти същата калорийна стойност като при месото.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц