Телешко по бургундски

Телешко по бургундски Лакомник

Апетитен специалитет за празничните вечери

Телешко по бургундски
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

180 г бекон

1 с.л. зехтин

1,5 кг постно говеждо месо, нарязано на кубчета

1 морков, нарязан

1 гл. лук, нарязана

1 с.л. сол

1/4 ч.л. пипер

2 с.л. брашно

3 ч.ч. червено вино

2-3 ч.ч. телешки бульон

1 с.л. доматена паста

2 скилидки счукан чесън

1/2 ч.л. мащерка

смачкан дафинов лист

18-24 малки перлени лукчета, задушени

500 г гъби, сотирани в масло

магданоз, нарязан

Начин на приготвянe

Загрейте фурната на 200 градуса. Обелете бекона и го нарежете на ленти. Задушете за 10 минути в малко вода. Сотирайте бекона в зехтин на ниска температура за 2-3 минути, докато порозовее. Отделете в чиния.

Загрейте отново същия тиган, докато мазнината започне на дими. Подсушете телешкото и сотирайте в същия тиган на порции, докато парченцата станат кафяви от всички страни. Добавете цялото готово количество към бекона.

В същата мазнина, изпържете лука, моркова и чесъна. Добавете в бекона.

Върнете месото и бекона в тигана и подправете със сол и пипер. Поръсете с брашното и разбъркайте, за да се покрие леко месото. Сложете на слаба фурна за 4 минути. Махнете и увеличете фурната на 180 градуса.

Добавете виното и бульона, за да покрият месото. Добавете доматената паста, дафиновия лист и мащерката. Оставете да заври на котлона и покрийте. Намалете огъня и регулирайте температурата, за да продължава да ври. Месото е готово, когато в него без проблем влиза вилица.

През това време пригответе лукчетата и гъбите. Лукчетата запържете и задушете в зехтин, а гъбите сотирайте в масло.

Когато месото е готово, отделете от соса. Измийте касеролата и върнете месото вътре.

Сложете гъбите и лукчетата при месото.

Оставете отделения сос да заври за 2 минути, като махате мазнината. Изсипете върху месото и зеленчуците.

Покрийте касеролата и оставете на ври 2-3 минути. Сервирайте, декорирано с магданоз.

Още по темата
Още по темата
Телешко с грах
Лукът се нарязва на дребно и заедно с нарязаното на порции месо се задушава в част от мазнината. Когато лукът омекне, се прибавят разреденото в малко вода доматено...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц