Телешки кюфтета със сос бешамел

Телешки кюфтета със сос бешамел Лакомник

Икономично ястие, което се приготвя лесно

Телешки кюфтета със сос бешамел
Време за приготвяне
Приготвяне
60 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За кюфтета:

600-700 г телешка кайма

1 яйце

щипка сол

1 ч.л. пресен магданоз

щипка индийско орехче

1 с.л. разтопено краве масло

2 с.л. счукан сухар

50 мл олио

За сос Бешамел:

2 с.л. брашно

1 жълтък

500 мл прясно мляко

1 с.л. прясно изцеден лимонов сок

щипка сол

100 г настърган кашкавал

2 с.л. краве масло

Начин на приготвянe

Телешката кайма се слага в купа. Омесва се заедно с 1 яйце, щипка сол, щипка индийско орехче, 1 с.л. разтопено, краве масло и 1 ч.л. ситно нарязан магданоз. Оставя се 20 минути да се овкуси. От каймата се оформят кюфтета, които се овалват в счукан на ситно сухар. Пържат се в горещо олио. Изпържени те кюфтета се слага в чиния покрита с кухненско руло.

Брашното се слага в купичка. Налива се 100 мл прясно мляко. Сместа се разбърква да стане на каша. В тиган се слагат 2 с.л. краве масло. Съдът се поставя на включен котлон. Когато се разтопи мазнината, се добавя млечната каша. Бърка се в продължение на 3- 4 минути, за да се запържи. После се добавя останалото мляко. Бърка се до сгъстяване. Бешамелът се овкусява със щипка сол, 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок. Тиганът се оттегля от котлона. Оставя се за 10 минути да поизстина. Към сосът се слага 1 жълтък. Бърка се непрекъснато докато се получи хомогенна смес. Кюфтетата се слагат в тавичка. Поливат се със соса и се поръсват с настърган кашкавал. Пекат се до получаване на златисто- кафява коричка отгоре.

Още по темата
Още по темата
Печени кюфтета в сметана
Накиснете хляба във вода, Изстискайте го добре и надробете. Добавете ситно нарязания лук. Омесете каймата с хляба, 1 яйце, сухите подправки, сол и черен пипер на вкус....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц