Супер храните срещу простуда и грип

Супер храните срещу простуда и грип Лакомник

Анасонът спира кашлицата, шоколадът повишава имунитета

Супер храните срещу простуда и грип
Автор:Лакомник

Ако се храним здравословно, осигуряваме на организма си важни витамини, минерали и антиоксиданти, с помощта на които той изгражда защитните си сили срещу простуда и грип. Всяка една хранителна група може да осигури подобни продукти, така че тук няма да се ограничим единствено с добре познатия съвет – консумирайте повече плодове и зеленчуци.

 

Полезни в случая са мазните видове риба, тъй като те са богати на омега-3. Тези мастни киселини са известни със свойството си да потискат възпалителните процеси. В организма постоянно текат такива, с които той се справя. Дори и в случаи на хронично заболяване наличието на омега-3 може само да улесни организма в дейността му да поддържа обичайните си функции и да се справя срещу микроогранизмите.

Изследване доказва, че само с 3 месеца прием на омега-3 нивата на възпалителните агенти и симптомите на тревожност се понижават - а тревожността също „убива“ имунитета.

Чесънът е съставка, която широко присъства в българската традиционна кухня. Въпреки неприятната му миризма, е добре, особено през сезоните на чести инфекции, да се консумира редовно. Алицинът в него има силно антибактериално и антиоксидантно действие, което помага срещу простудните заболявания и скъсява изявата на симптомите, се доказва в много изследвания.

Семената на анасон носят антибактериален ефект, което проличава и в борбата срещу инфекциите на горния респираторен тракт. Чаят от анасон е най-сполучливият начин да се успокои кашлицата с тази билка. Действа и отхрачващо. В изданието на Американското фармацевтично дружество се дава следната рецепта с анасон като ефективна при кашлица: чаша счукани семена от анасон се залива с чаша кипната вода и се добавят чесън, канела и мед. От отварата се отпива три пъти на ден.

Цитрусите са едни от най-богатите източници на витамин С, което ги прави незаменим помощник при терапията срещу настинки и грип. Хапвайки ги още при първите подозрения за заболяване, намаляваме значително риска от влошаване на здравословното ни състояние.

Черният шоколад е полезен заради полифенолите и цинка, които се съдържат в какаото. За да се намали нежелания ефект на другите съставки като захар и наситени мазнини обаче, трябва да се избира такъв с минимум 70% съдържание на какао и се хапва не повече от редичка на ден.

Още по темата
Още по темата
Бакла с чесън по египетски
Ситно нарязания лук задушете в мазнината и малко вода до омекване. Прибавете предварително осолената бакла, поръсете с брашното, червения пипер и ситно нарязаните...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц