Студени супи за тънка талия

Студени супи за тънка талия Лакомник
Студени супи за тънка талия
Автор:Лакомник

Чудите се какво да сготвите в горещините и нямате желание да се суетите край печката в адските жеги?

В такъв случай студените супи са вашето решение за лятото. Те са вкусни, диетични и витаминозни, правят се предимно от зеленчуци, които можете да намерите на всеки пазар.

Предлагаме няколко лесни за готвене студени вкуснотии. Може да вложите фантазия и да промените рецептите, добавяйки още продукти.

Доматено удоволствие „Раз-два-три”

Необходими продукти: 800 г домати, 2 зелени чушки, 100 г сирене, 2 с. л. зехтин (олио), 2 скилидки чесън, пресен босилек, сол. Начин на приготвяне: Доматите се белят и се режат на дребно. Ако ципата не се отделя лесно, се разполовяват и се настъргват на ситно ренде, докато остане само ципата. Чушките се почистват от семето и се режат на парченца. Зеленчуците и сиренето се пасират заедно с пресования чесън и зехтина. Супата се посолява,разпределя се в чаши и се декорира със стръкчета босилек. Сервира се охладена.

Гаспачо

Необходими продукти: 750 г домати, обелени и почистени от сърцевината, 2 червени чушки, 2 краставици, 1 глава червен лук, 2 скилидки чесън, 2 ч. л. сол, 40 мл ябълков оцет, 500 мл доматен сок, млян черен пипер, 1 ч. л. лют сос чили или табаско(по желание), 8 кубчета лед, зехтин. Начин на приготвяне: Доматите се нарязват на кубчета със страна 1 см. Чушките се изчистват от семето и се накълцват на малки парчета. Едната краставица се обелва и се нарязва на кубчета със страна 1 см. Втората краставица също се нарязва на кубчета, но не се бели. Лукът се накълцва на ситно. Чесънът се пресова. В купа се поставят нарязаните домати, чушки и краставици, лукът, чесънът, оцетът и се оставят за 10 минути, за да могат зеленчуците да пуснат сок. Заливат се с доматения сок и чилито (табаското) и се посипват с ледените кубчета. Посолява се и се подправя на вкус. Гаспачото се оставя в хладилник за една нощ. Преди сервиране се полива със зехтин и се поръсва с чеснови скилидки, нарязани наполовина.

Еликсир с лапад

Необходими продукти: 400 г лапад, 150 г киселец, 1 л вода, 4 стръка зелен лук, 1 краставица, 200 мл течна сметана или кисело мляко, копър, сол. Начин на приготвяне: Лападът и киселецът се нарязват на ситно, пускат се в кипяща подсолена вода и се сваряват до омекване. Супата се оставя да изстине. Добавят се ситно накълцаният зелен лук и обелената, нарязана на кубчета краставица. Всяка порция се гарнира с 1 с. л. сметана и се поръсва със ситно нарязан копър.

Розов таратор

Необходими продукти: 2 кофички кисело мляко, 1 краставица, 250 г червено цвекло, 4 сварени яйца, 3-4 с.л. зехтин, 3 скилидки чесън, сол, половин връзка копър, 3 с.л. натрошени орехи. Начин на приготвяне: Цвеклото се сварява докато омекне, отцежда се и се пасира. Киселото мляко се разбива с 400-500 мл вода и се разбърква с пюрето от цвекло. Краставиците се нарязват на ситно или настъргват на ренде се добавят към киселото мляко и цвеклото. В сместа се слагат пасираният чесън и накълцаният на ситно копър. Овкусява се със солта и зехтина. Тараторът се поднася с парченца сварено червено цвекло, малко натрошени орехи и половинка сварено яйце.

Виенска прелест

Необходими продукти: 1 кг домати, 1 л телешки бульон, 1 карамфил, черен пипер на зърна, 1 дафинов лист, червено вино, бяло вино, магданоз, 1 лимон, захар, сол. Начин на приготвяне: Слагат се 900 г нарязани домати в телешкия бульон и се варят. Прибавят се подправките, захарта, солта и червеното вино и варенето продължава, докато доматите се сварят. Супата се прецежда, продуктите се пресоват, прибавят се лимоновият сок и бялото вино и се изстудява. Поднася се с попарените, обелени и ситно нарязани останали домати и магданоз.

Акрошка

Необходими продукти: 1 кофичка кисело мляко, 100 г салам, 1 картоф, 2 яйца, 200 г краставици, 2 с.л. майонеза, половин връзка магданоз, сол. Начин на приготвяне: Картофите и яйцата се сваряват. Всички продукти се нарязват на дребни кубчета и се слагат в купа. Добавят се киселото мляко, майонезата и солта. Разбърква се и се долива с вода докато ястието стане рядко като таратор. Гарнира се с магданоза.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц