Странджански вкусотии в големи порции

Странджански вкусотии в големи порции Лакомник
Странджански вкусотии в големи порции
Автор:Лакомник

След много пътешествия по света, сега искаме да ви върнем в родината. В един от краищата й се намира китната Странджа планина. Вкусовете там са преплетени дотолкова, че лесно можете да се заблудите, че хапвате ястие от Близкия Изток. 

 

Мусака

Необходими продукти:

350 г агнешка кайма

100 г ориз

1 вр. пресен лук

1 морков

1 домат

5 тиквички

копър

магданоз

чубрица

джоджен

сол

За заливката:

2 яйца

кисело мляко

препечено брашно

Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и моркова. Запържваме ги. Добавяме каймата и я разбъркваме добре с останалите продукти в тигана. Едва след 10 минути се добавя оризът и останалите продукти – тиквичките и подправките. Накрая нарязваме и домата и добавяме и него. Посоляваме, доливаме малко вода и прехвърляме цялата смес в дълбока тава. Печем на 180 градуса. Малко преди оризът да се е сварил напълно, мусаката се залива със заливката. Оставяме да се пече още малко, докато хване апетитна коричка. 

 

 

Кебап

Необходими продукти:

500 г свинско месо

150 г домати

лук

1 скилидка чесън

червен пипер

1 к. ч. червено вино

кисели краставички

люта чушка

лимон

черен пипер

чубрица

Начин на приготвяне: Месото се изчиства добре от жилите и тлъстините, ако не е филе. След това се нарязва на едри парчета. Поръсва се само с черен пипер и се запържва. Нарязваме на ситно лука и го добавяме. Същото правим с краставичките, чесъна и доматите. Оставяме да се задушат добре. Поръсваме с малко брашно. Пържим за минута. Поръсваме с подправките, наливаме и виното. Наситняваме лютата чушка и я добавяме в сместа. Накрая добавяме и малко лимон на вкус. Прехвърляме сместа в тавичка, наливаме костен бульон и оставяме да се задуши във фурната за около 15-18 минути.

 

 

Боб

Необходими продукти:

3 агнешки пушени кокала

400 г боб

червена чушка

люта чушка

червен пипер

Начин на приготвяне: Слагаме боба да се вари. В друга тенджера сваряваме и пушените кокали. Когато фасулът стане готов и поизстине, го разделяме на две. Едната половина правим на каша и добавяме към другата. Наливаме и бульона. Запържваме малко червен пипер и добавяме и него към боба. В купичка смесваме малко захар и оцет. Към тях добавяме и нарязаната на ситно люта чушка. Поднасяме лютата смес като добавка към сготвения фасул.

 

 

Баница

Необходими продукти:

500 г точени кори

500 г кайма

2 моркова

1 глава лук

1 домат

1 скилидка чесън

черен пипер

червен пипер 

кимион

сминдух

магданоз

Начин на приготвяне: Задушаваме нарязаните на ситно зеленчуци, без домата. Него добавяме накрая. След няколко минути добавяме и каймата. Оставяме всичко да се задуши. Поръсваме с подправките. Накрая нарязваме и магданоза и слагаме и него. Сваляме от котлона, за да изстине. Започваме да правим баницата, като на всеки пласт използваме по две кори. След това действаме по класическия метод – малко плънка и завиваме двете кори на руло. Когато баницата е готова, отгоре нарязваме малки парченца масло. Печем в предварително загрята фурна до 180 градуса. Оставяме я за 25 минути.

 

 

Капама

Необходими продукти: 

1 кг заешко месо

2 глави лук

праз

2 моркова

150 г гъби 

чесън

1 печена чушка

дафинов лист

бахар

черен пипер

червен пипер

1 ч. ч. червено вино

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета. Оставяме го накиснато във вода за 2 часа. След това го запържваме. Когато стане готово, го прехвърляме в пръстен гювеч. Останалите продукти се нарязват на ситно. Задушават се. Доливаме виното. Нарязваме на ситно печената чушка и слагаме и нея. Оставяме да ври за малко. Наливаме сместа в гювеча и слагаме да се пече за поне 2 часа при 180 градуса.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц