Стоян Сейменски от „Бон апети”:Удоволствието от готвенето е в споделянето на храната

Стоян Сейменски от „Бон апети”: Удоволствието от готвенето е в споделянето на храната Лакомник

В кухнята не мога без пипер и ванилия, казва тв половинката на Лора

Стоян Сейменски от „Бон апети”:
Удоволствието от готвенето е в споделянето на храната
Автор:Лакомник

След като ви представихме нежната половинка от кулинарния дует на „Бон апети” – Лора Найденова, ви срещаме и с нейния партньор Стоян. За разлика от сладкодумната брюнетка, колегата й не е професионален кулинар. Срещата му с готварското изкуство е колкото случайна, толкова и щастлива.

 

Стоян е студент в Университета по хранителни технологии в Пловдив и, както всички млади хора, решава да замине на лятна бригада в Щатите през 2003 г. Първо работи като градинар, но съвсем за кратко, докато не се отваря място в кухнята на един местен ресторант. Попада на точните хора, които откриват таланта му, а той разбира, че това е любовта на живота му.

Следващата година отново заминава за Щатите и по време на петмесечния си престой вече работи в три ресторанта едновременно, единият от които е сред най-добрите на острова, събирателно място на елитни готвачи и лаборатория за авторски рецепти. Така влиза в отбора на големите готвачи и се връща в България с идеята да работи това, в което е влюбен. След като се връща в София работи в над 10 топ ресторанта едновременно като главен готвач. Ето какво разказва той за кулинарната си страст, превърнала се в негова професия.

 

- Кой е големият чар на храната – купуването или приготвянето?

- Готвенето е супер, а аранжирането на чинията и поднасянето е удоволствие. Да го споделиш накрая с човека и той да оцени труда ти е най-хубавото.

- Какво приготвяш с удоволствие?

- Всичко си готвя вкъщи, зависи от настроението ми. Понякога повтарям традиционни български и семейни рецепти, друг път експериментирам. И вече не обичам големите магазини, защото в тях губя много време, а разходите ми се утрояват.

- Какъв е твоят кулинарен спомен от баба ти?

- Кисело зеле с пиле – никой досега не ми го е правил толкова вкусно. Аз се доближавам до онзи вкус, но не е същото.

- Какво в готвенето най-трудно ти се получава или дори не става?

- Когато нещо не ми се получава, правя го отново, и отново, и отново, докато се получи… Не се отказвам.

- Имаш ли си правила в кухнята?

- Първият: никога с цигара в кухнята. Аз пуша, но категорично никой не трябва да влиза с цигара в кухнята – и домашна, и професионална. Друг принцип е да не употребявам алкохол, когато работя, у дома в кухнята също.

- Постни или месни храни предпочиташ?

- Месни. Обичам боб и леща, но не и постни зелени ястия.

- Без кои подправки не можеш?

- Черен пипер и пипер меланж, ванилия и канела.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц