Сръбските мръвки са номер едно

Сръбските мръвки са номер едно Лакомник

Подправките са различни, но рецептите са еднакви

Сръбските мръвки са номер едно
Автор:Лакомник

Сръбската кухня е една от най-близките до нашата, но същевремнно с това има и разлики, които допадат на българския вкус. Като типични балканци, и сърбите не сядат на масата без мръвка. Със сигурност най-известната скара на света е именно тяхната. Малко повече подправки и кебапчетата и кюфтетата веднага стават по-вкусни. При повечето обаче начина на приготвяне не се различава от родните ястия. Към вкусните месцета на скара, разбира се, подхождат идеално и традиционните за нашия регион ракии.

 

Плескавица

Необходими продукти:

1 кг телешка кайма

2-3 скилидки чесън

1-2 люти чушлета

За плънката:

300 г пушени гърди или шунка

300 г кашкавал

1 с.л. вегета

1 скилидка чесън

1 с.л. червен пипер

Начин на приготвяне: Нарязваме много на ситно чесъна и лютите чушлета. Разбъркваме ги с каймата. Нарязваме продуктите, които са за пълнката, на много ситни парчета и разбъркваме с подправките. От каймата правим големи кюфтета, слагаме по 1 с. л. от плънката и покриваме с още едно кюфте отгоре. Притискаме ръбчетата, за да не изпада от плънката и печем на силна скара.

 

 

Кебапчета  

Необходими продукти

1.5 кг телешка кайма

3 глави червен лук

4 скилидки чесън

150 мл газирана вода

1 ч.л. черен пипер

щипка кимион

1 с.л. червен пипер

3 с.л. олио

4 ч.л. бакпулвер

сол

Начин на приготвяне: Поставяме каймата в дълбока купа. Към нея прибавяме червения и черния пипер, кимиона, олиото, газираната вода, бакпулвера и солта. Смиламе червения лук и чесъна и ги добавяме към каймата. Омесваме хубаво каймата и я оставяме в хладилник за около 30 минути. Оформят се кебапчета. Хубаво е така направени, да бъдат оставени за една нощ в хладилник. Пекат се на силна скара.

 

 

Сръбска торта с кайсии

Необходими продукти

За блатовете:

42 г мая + 1/4 ч.ч. топла вода

170 г разтопено масло

3 и 1/2 ч.ч. брашно

4 жълтъка

1/2 ч.ч. заквасена сметана

За гарниране:

1 и 1/2 ч.ч. ситно нарязани орехи

1 и 1/4 ч.ч. захар

1 ч.л. канела

20 г конфитюр от кайсии

За украса:

1 ч.л. сметана

1/4 ч.ч. счукани орехи

1/2 ч.ч. захар

4 белтъка

Начин на приготвяне: Разтваряме маята в една четвърт чаена чаша топла вода. Намазваме с масло форма за печене на торти. В голяма купа смесваме останалато масло и пресятото брашно. В купа разбъркваме жълтъците и сметаната. Там прибавяме и разтворената мая. Събираме двете смеси на едно място и бъркаме, докато стане гладка еднородна смес. Полученото тесто се разделя на три части. Първата се разстила на дъното на тавата. Отгоре се поръсва със смес от орехите, захарта и канелата. Отгоре покриваме с втората част на тестото. Намазваме с конфитюра от кайсии. Разстиламе отгоре третата част. Печем в предварително загрята фурна около 50 минути. Разбиваме белтъците на сняг, прибавяме сметаната и захарта, предвидени за украсата. Изваждаме изпечената торта и намазваме с белтъчената смес. Поръсваме с ореховите ядки и връщаме обратно във фурната. Оставяме да се запече до златисто. Оставяме я да се охлади напълно преди да сервираме.

 

 

Слоеста погача

Необходими продукти

2 жълтъка

1/2 ч.ч. олио

15 г прясна мая или 7 г суха мая

1 ч.ч. топло прясно мляко или вода

щипка захар

1 ч.л. сол

5 ч.ч. брашно

За намазване:

125 г масло

За намазване отгоре:

2 белтъка

Начин на приготвяне: Разтваряме маята в малко вода. Добавяме щипка захал и 1 ч.л. брашно. Оставяме на топло, за да шупне. Когато стане готова я смесваме с останалите продукти за тестото. Омесваме на меко тесто. Оставяме го да около 15 минути. Разточваме на кора. Намазваме с част от размекнатото вече масло. Навиваме на руло и след това като охлюв. Оставяме за още 15 минути. След това разточваме и отново правим на руло и охлюв. Това се повтаря общо три пъти, но може и повече – така слоевете ще станат по-тънки. Преди последното навиваме намасляваме хубаво тавата. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса. Готовата погача се покрива с кърпа.

 

 

Банички 

Необходими продукти:

1/2 кг бутер тесто

1/2 кг кайма

2 глави лук

300 г печурки

2 с.л. олио

сол

черен пипер

кимион

Начин на приготвяне: В горещо олио задушаваме каймата, заедно с нарязания на ситно лук и гъбите. Посоляваме и добавяме подправките. Нарязваме бутертестото на кръгчета, които да покрият дъното и стените на формичка за крем карамел. Вътре слагаме плънката. Баничките се пекат докато станат готови. Поднасят се още топли.

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц