Спирулината е новата суперхрана

Спирулината е новата суперхрана Лакомник

Съдържа 50 пъти повече желязо от спанака. Помага при хепатит, подагра и псориазис

Спирулината е новата суперхрана
Автор:Лакомник

Диетолозите и лекарите скоро откриха нова суперхрана, която надвишава в пъти полезните витамини и минерали, които се съдържат в спанака или месото например – спирулина.

Това е вид микроводорасло, което има леко неприятен вкус, но може да се приема със сокове или пък прясно мляко. Антиоксидантите в него гарантирано подмладяват клетките ни, защото бързо и ефикасно разграждат свободните радикали. Лекарите са убедени, че по този начин спирулината помага на клетките ни да не се израждат. Защото ако само една от тях започне да се дели неправилно, в тялото ни започва да расте тумор. 

Уникалното растение носи на организма ни  25 пъти повече провитамин А, отколкото има в най-големия рекордьор досега – морковите. Един друг факт от съдържанието на водораслото обаче може да помогне на стотици хиляди българи, болни от анемия – в спирулината има 50 пъти повече желязо, отколкото в спанака.  Огромни са и количествата и на протеините. А вегетарианците, които заради начина си на живот са намалили приема им, могат да си ги набавят без да посягат към мръвката – само с една лъжичка спирулина.

Голямата доза минерали, която поемаме едва с една таблетка или няколко грама от растението, значително заздравява костите ни. Веществата в нея премахват умората и помагат при язва. Някои изследвания показват, че тя е задължителна хранителна добавка за страдащите от  редица болести като подагра, хепатит, псориазис и др. Диетолозите съветват да я приемаме и при режим на хранене, с който се опитваме да свалим някой и друг килограм. Можете да хапнете едва няколко грама спирулина, вместо мазната и тежка пържола на обяд. Тук е мястото да споменем, че във водораслото се съдържат едва 4 калории на грам.

 

Малко история

Човечеството използва водните растения за храна и като лекарство от повече от 1000 години, припомнят историците. На места дори се срещат доказателства, че и по-древни народи са приготвяли ястие и цярове с тях. Например ацтеките и маите бързо разбрали силното и положително действие на спирулината и започнали да я сушат. Така тя се превърнала в задължителна подправка на местните. Смята се, че именно те са открили, че освен всичко друго, спирулината може и да подмлади тялото ни. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц