Специалитети на Лазурния бряг

Специалитети на Лазурния бряг Лакомник

Марсилски мечти

Специалитети на Лазурния бряг
Автор:Лакомник

Започнаха мислите за сняг и празници, но ако искате още малко да останете в обятията на летните мечти, предлагаме ви най-добрите специалитети от областта на Лазурния бряг. Според местните хора, дори храната вече придобива източен привкус, защото Марсилия е центъра на исляма във Франция, а населението изповядващо тази религия е една трета от всички жители.

 

Говеждо месо

Необходими продукти:

600 г говеждо месо

20 г краве масло

За гарнитурата:

4 домата

60 г краве масло

По желание: аншоа

Начин на приготвяне: Ако сте решили да направите рецептата като добавите аншоа, започнете с нея. Тя трябва да се направи на пюре. За по-силен вкус използвайте две рибки. Добавете малко масло, сол и черен пипер. Оставяме настрана. Месото се запържва от всички страни в маслото. След това се поръсва със сол и черен пипер на вкус. Месото също оставяме настрана. Без да сменяме мазнината в тигана, добавяме доматите, нарязани на едро. Запържваме ги от разрязаните страни. След това ги вадим и в чиния за сервиране подреждаме малко от месото и доматите. Ако сте решили да използвате и аншоата, месото се намазва с пюрето от рибките преди сервиране.

 

Риба

Необходими продукти:

1 кг морска риба

40 мл зехтин

1 глава лук

2 домата

3 картофа

магданоз

копър

12 дафинови листа

12 скилидки чесън

черен пипер

шафран

брашно

сол

крутони

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно. Запържваме го в малко зехтин. След това добавяме доматите, предварително нарязани на ситно. Идва ред на магданоза, копъра, наситнения чесън, както и на дванайсетте дафинова листа и останалите подправки. Картофите се нарязват на малки кубчета. Върху сместа се слага и почистената вече морска риба. Слагаме капака и оставяме да се задуши. Доливаме малко вода и оставяме да се готви за около 20 минути. Когато ястието стане готово, рибата и картофите се вадят от него и се оставят настрана. Останалият бульон, заедно с продуктите в него, се пасира. В други тиган запържваме в още малко зехтин 1-2 супени лъжици брашно. Оставяме докато кипне. Когато всичко стане готово, в чиниите се сервират първо крутоните, след това отгоре се заливат с бульона, идва ред на рибата и едва накрая – на картофите. Поливаме с още малко бульон.

 

 

Акула

Необходими продукти:

1 кг филе от акула

6 филии хляб

500 мл зеленчуков бульон

2 глави лук

зехтин

4 домата

1 глава чесън

шафран

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Загряваме зехтина на дъното на тенджера. Вътре запържваме нарязания на ситно лук. Доматите се нарязват на дребни кубчета и също се добавят. Скилидките от главата чесън се смачкват. Поръсваме с подправките. Заливаме всичко с бульона, който трябва да е предварително загрят. Щом кипне, добавяме рибата. Слагаме капака на тенджерата и оставяме да се задушава на силен огън. Когато рибата стане готова, се вади от сместа и се поставя върху филии хляб, предварително запечени. Варим соса, докато се сгъсти и заливаме с него рибата.

 

 

Торта

Необходими продукти:

2 яйца

1 с. л. амонячна сода

1 чаша захар

20 г масло

2 ч. ч. брашно

За крема:

500 мл прясно мляко

3 с. л. какао

2 с. л. брашно

1 ванилия

6 с. л. пудра захар

200 г масло

Начин на приготвяне: Първо разбиваме яйцата със захарта. Амонячната сода се разбърква с малко топла вода. От продуктите замесваме тесто. Когато стане хомогенно, се разделя на 10 топки. От тях правим тънки кори. Отгоре надупчваме с вилица. Печем ги при 190 градуса. Когато станат готови, се оставят настрани. Започваме да правим крема като загряваме почти цялото количество мляко. В малка част от него разтваряме какаото, брашното и ванилията. Добавяме ги към останалото мляко и варим, докато се получи млечен крем. Оставяме да изстине напълно. През това време смесваме маслото с пудрата захар. Разбиваме, докато получим пухкава смес. След това разбъркваме заедно с млечния крем. След това редим пласт по пласт – кора, крем, кора и т. н. Отгоре може да се сложи глазура по желание. Добавите и ядки.

 

 

Сладкиш 

Необходими продукти:

800 мл прясно мляко

500 г ягоди

4 филии хляб

лимонова кора

200 г захар

4 яйца

орехи

стафиди

30 г масло

пудра захар

200 мл сметана

ром

Начин на приготвяне: Млякото се кипва. Вътре се натрошава хляба, от който предварително сме махнали кората. Прибавяме захарта, както и щипка сол. Варим, докато се получи гъста каша. Махаме я от котлона и оставяме да изстине добре. След това добавяме разбитите жълтъци. Едва когато сместа ги поеме, идва ред и на белтъците, които предварително са направени на сняг. Взимаме форма за торта или просто кръгла тава. На дъното намазваме масло и поръсваме с галета. Изсипваме половината от сместа с яйцата. След това добавяме отгоре стафидите и орехите. Заливаме с останалата част от сместа. Отгоре се добавя малко масло. Печем сладкиша в предварително загрята фурна. Когато стане готов, го вадим от тавата и прехвърляме в подходяща чиния. Едва тогава идва ред на ягодите. Те се смесват с пудрата захар и се оставят, докато пуснат сока си. Можете дори да ги пасирате и разтворите с малко вода. С този сос се залива сладкиша. Отгоре можете да украсите с цели плодове.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц