Созополски кулинарни загадки

Созополски кулинарни загадки Лакомник

Да хапнем по нашенски

Созополски кулинарни загадки
Автор:Лакомник

Идва време за море и за плаж. И какво по-хубаво от това да се откъснете от натоварените курорти и да се отправите към една от перлите на родното Черноморие – Созопол? Можете да опитате едни от най-вкусните рибни специалитети, в които перфектно се смесват ароматите на българската и на гръцката кухня.

 

Скумрия

Необходими продукти:

1 кг изчистена скумрия

черен пипер на зърна

3 дафинови листа

олио

оцет

сол

Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на котлетчета. Подреждаме ги на дъното на тенджера под налягане. Поръсваме с подправките, добавяме дафиновите листа, посоляваме. Отгоре наливаме равни количества оцет и олио. Затваряме. Когато винтилът се завърти, намаляваме котлона. Оставяме да се готви на бавен огън около час и половина. След това изключваме и оставяме да се охлади, без да отваряме. Когато и това стане, прехвърляме рибата в чисти и сухи бурканчета, като наливаме вътре и течността от варенето.

 

Рибена чорба

Необходими продукти:

400 г морска риба

2 яйца

2 глави лук

1 морков 

2 домата

зехтин

1 лимон

черен пипер

целина

магданоз

дафинов лист

сол

Начин на приготвяне: Заливаме изчистената риба с подсолена вода. Нарязваме на ситно моркова, лука и целината, както и магданоза. Добавяме ги във водата при рибата. След това добавяме подправките. Идва ред на зехтина. Когато рибата стане готова, се вади от течността и се обезкоставя внимателно. Накъсаното вече месо се връща в супата и тя се кипва отново. Сваля се от огъня и се застройва с двете яйца.  

 

Чирози

Необходими продукти:

10 чироза

400 мл прясно мляко

масло

лимон

сол 

Начин на приготвяне: Изпичаме добре чирозите и ги обелваме. Заливаме ги с подсолено прясно мляко. Оставяме да престоят така поне два часа. Вадим ги и завиваме всяка рибка по отделно в хартия за печене, добре намазана с масло. Запичаме ги за кратко на умерена фурна. Когато станат готови, се сервират с обилно количество лимонов сок.

 

Плакия

Необходими продукти:

2 малки скумрии

2 дафинови листа

1 домат

1 лимон

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Почистваме добре рибите. Намазваме ги отвън с малко олио и посоляваме. Нарязваме доматите на кръгчета. Пълним рибите с тях, както и с по един дафинов лист и подправките. Добавяме вътре и малко олио. Завиваме всяка риба във фолио за печене. Слагаме ги да се пекат за около половин час на умерена фурна. Когато станат готови, развийте от фолиото и сервирайте с резени лимон.

 

Палачинки с риба

Необходими продукти:

3 филета от бяла риба

200 мл бяло вино

1 лимон

брашно

2 глави лук

олио

сол

Начин на приготвяне: Филетата се наситняват и се сваряват в подсолена вода. През това време в друг съд смесваме олиото, брашното и наситнения лук. Посоляваме сместа. Разбъркваме добре. Преливаме в тавичка и запичаме. Така получаваме дебела палачинка. Когато стане готова, вадим от тавата и отгоре подреждаме рибата. Завиваме на руло. Връщаме палачинката отново в тавата. Поръсваме с лимонов сок и вино. Оставяме тавата в загрятата фурна, докато изстине напълно и попие течните подправки.

Още по темата
Още по темата
Чудните гозби на Дунав
Обещахме да ви разходим из целия път на славната река Дунав. Както е известно, тя извира от германската планина Шварцвалд. Именно там се прави невероятен ликьор, който...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц