Содени питки

Содени питки Лакомник

Вкусна идея за закуска от наша читателка

Содени питки
Време за приготвяне
Приготвяне
1 1/2 часа
Порции
Порции
7
Автор
Петя Цанкова, Варна
Лакомник Необходими продукти

1 кофичка кисело мляко
2 яйца (без един жълтък)
1 с.л. сол
3 с.л. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
1 жълтък
1 ч.л. олио
сусам
маково семе за поръсване отгоре (по желание)
брашно, колкото поеме (около 1 кг)

Начин на приготвянe

В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат последователно леко разбитите едно яйце и белтък, солта, олиото и киселото мляко с угасената в него хлебна сода. Замесва се меко тесто, което се разделя на седем топки. От всяка топка се оформя малка питка и се слага в намаслена тава. Тавата се покрива със стреч фолио и се оставят 20 минути да починат. Намазват се с жълтъка, разбит с олиото, и по желание се поръсват със сусам или маково семе. Пекат се в предварително загрята умерена фурна до хващането на приятна златиста коричка. Сервират се още топли на трапезата.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц