Содени катми

Содени катми Лакомник

Вкусна идея за домашна закуска

Содени катми
Време за приготвяне
Приготвяне
35 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

2 1/2 ч.ч. брашно

1/2 кофичка кисело мляко

3/4 пакетче краве масло

2 яйца

1/2 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

1 ч.ч. вода

За намазване:

1 жълтък

1 к.ч. разтопена свинска мас или олио

Начин на приготвянe

Брашното, киселото мляко и водата трябва да бъдат леко затоплени, а не студени. В по-дълбок съд се разбиват яйцата. Прибавят се последователно киселото мляко, в което предварително е угасена (разтворена) содата бикарбонат, брашното, захарта и водата. Разбива се, докато се получи тесто във вид на гъста боза. От него се гребе с черпак и сместа се излива равномерно върху загрят до 150°С глинен съд, наречен сач, но може да се използва по-голям тиган или електрически пържолник с пригодена за целта чугунена плоча. Съдът предварително се намазва с мазнина и разбит жълтък. Всяка катма във вид на тънък лист се изпича, докато започнат да се появяват дупчици по повърхността и леко да се зачервява долната страна. Обръща се с дървена лопатка и се изпича и от другата страна. След свалянето от огъня изпечените катми веднага се намазват от двете страни с краве масло. Поставят се в похлупен с капак съд, за да се задушат, омекнат и да поемат мазнината. Поднасят се топли с плънка от натрошено сирене, мармалад, конфитюр, извара и други, като се увиват на руло или се прегъват на две.

Още по темата
Още по темата
Катми с кашкавал
Пресейте брашното. Стоплете леко млякото и размийте маята със захарта вътре. Разбийте яйцето. Настържете кашкавала. Объркайте всичко много добре в дълбока купа....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц