Смокинов кекс с винен сироп

Смокинов кекс с винен сироп Лакомник
Смокинов кекс с винен сироп
Време за приготвяне
Приготвяне
25 минути
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

75 г брашно

щипка сол

150 мл прясно мляко

50 г сметана

2 яйца

50 г захар

2 ч.л. ванилова есенция

За сиропа:

300 мл червено вино

100 г захар

8-10 смокини

Начин на приготвянe

Пригответе тестото по същата технология както за палачинки и оставете да престои около 2 часа в хладилника. Пригответе през това време сиропа, като сипете виното в тенджера, прибавите захар и оставите да кипне на умерена температура за около 10 минути. Добавете нарязаните на едри парчета смокини, оставете за няколко минути и ги извадете, като оставите сиропа да поври още 2-3 минути. Намаслете тава и поръсете със захар. Загрейте фурната до 220 градуса и сипете тестото, отгоре наредете смокините, леко ги натиснете и печете за около 20-25 минути. Сервирайте докато е още топло или леко охладено, залято обилно с винения сироп.

Още по темата
Още по темата
Постен кекс с тиква
Тиквата се поръсва със захарта и се оставя да престои около 15 минути. Прибавят се олиото, разтворената в топла вода сода, орехите и канелата. Постепенно се прибавя...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц