Слънчева питка с чубрица и шарена сол

Слънчева питка с чубрица и шарена сол Лакомник
Слънчева питка с чубрица и шарена сол
Време за приготвяне
Приготвяне
2 1/2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Атанаска Димова, Пловдив
Лакомник Необходими продукти

около 1 кг брашно
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 к.л. захар
1 кубче прясна мая
1 с.л. (непълна) сол
2 с.л. кисело мляко
4 с.л. масло (олио)
4 яйца
ленено и сусамено семе

чубрица

шарена сол

Начин на приготвянe

В малка купичка слагаме леко затопленото краве мляко, 1 кубче мая и 1 к.л. захар. Разбъркваме до разтваряне на маята и слагаме 2-3 с.л. брашно да се получи рядка кашичка. Оставяме го на топло с капаче да втаса (аз го слагам през лятото на слънце). В голяма купа слагаме брашното, пресято, с 1 с.л. сол и правим кладенче. В него слагаме 2 с.л. кисело мляко, 4 с.л. олио, 4 яйца (1 жълтък оставяме за намазване отгоре), втасалата мая и замесваме меко тесто, което оставяме да втаса и да удвои обема си (пак на слънце, покрито с тънка кърпа). След това слагаме тестото на маса с мушама и го разделяме на 4 топки. Всяка топка, намазана с олио от двете страни, разточваме с точилка на кора около 25 см в диаметър, според големината на тавичката, и я оставяме настрани. Разточваме втората кора по същия начин и я слагаме върху първата. Така постъпваме и с другите две кори. Получават се две питки с по две кори. Върху всяка питка в средата, с помощта на малка купичка и нож, изрязваме по едно кръгче. Двете кръгчета омесваме на топка и поставяме в средата на намаслената тавичка (слънцето). Всяка двойка кори разрязваме на 8 части. Всяка част разточваме малко, защото тестото се свива, посоляваме с шарена сол и чубрица и завиваме на кифличка, като започваме от по-широката към тясната страна. Тези кифлички нареждаме като слънчеви лъчи около топчето (слънцето). Намазваме отгоре с четчица разбития жълтък с малко олио и вода и поръсваме в средата (слънцето) с маково или ленено семе, а кифличките - със сусамено семе, и оставяме пак на слънце да се надигне за 15-20 минути. Щом се изпълни тавичката, печем 10 мин първо отдолу на 150 градуса, след това и отгоре на 170-180 градуса за 40-50 мин до получаване на златиста коричка отгоре.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц