Сладкиш “Кратер”

Сладкиш “Кратер” Лакомник
Сладкиш “Кратер”
Време за приготвяне
Приготвяне
1 1/2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Елза Стоянова, Видин
Лакомник Необходими продукти

За блата:

5 яйца

250 г захар

100 мл прясно мляко

250 г брашно

100 мл олио

4 с.л. какао

1 бакпулвер

1 ванилия

 За крема:

800 мл мляко

2 пудинга ванилия

4- 5 с.л. захар

50 г масло

За глазурата:

400 г заквасена сметана

5-6 с.л. захар

Начин на приготвянe

Първо се приготвя кремът, като в 200 мл мляко разтваряте пудинга и захарта. Другото мляко сварявате и в него при непрекъснато бъркане добавяте разтворения пудинг. Прибавете маслото и разбъркайте до разтварянето му. Оставяте да изстине, като покриете съда с фолио, за да не хване коричка. За блата разбиваме белтъците на сняг с щипка сол. Жълтъците със захарта се разбиват на крем, добавя се олиото, по малко от брашното с бакпулвера, какаото, млякото, останалото брашно и ванилията. Към жълтъчната смес се добавят разбитите белтъци, като се бърка бавно до получаване на хомогенна смес. Изсипва се в тава, предварително покрита с хартия. С лъжица загребвате от вече изстиналия крем и пускате на отделни места в блата. Печете около 30 до 40 мин на 180 градуса. Заквасената сметана се разбърква със захарта и се залива горещият сладкиш.

Връща се във фурната за 10 мин. Украсявате по желание.

Да ви е сладко!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц