С испанските тапас разговорите са по-вкусни

С испанските тапас разговорите са по-вкусни Лакомник

Топ 3 на рецептите за сладките хапки

С испанските тапас разговорите са по-вкусни
Автор:Лакомник

Запазената марка на испанците от векове наред са тапас. Малките вкусни хапки, които се сервират по баровете са само добавка към интересните разговори. И двете гарантират невероятно прекарване. "Да отидем за тапас" е покана за пътешествие из безбройните клубове на иберийците.

Малките парченца месце, подправки и хлебче е съвременният наследник на шунката, която се поднасяла заедно с бирата. Преди няколко века из испанските кръчми обикаляли много мухи. Съдържателите на подобни заведения така и не успявали да се справят с тази напаст. Затова започнали да поднасят бирата с чинийка отгоре. След още няколко десетилетия, върху нея се слагало и по парченце шунка. С напредването на времето обаче вкусовете и добавките станали стотици, а чинийката върху бирата - недостатъчна да побере всички тапас. Днес тази традиция се е превърнала в истински ритуал, който не бива да се претупа за половин час. Ако тръгнете за тапас, оставете си няколко свободни часа за сладки приказки.

В последните години майсторите готвачи в Испания разказват, че са се откроили три основни рецепти за тапас. Ето ги и тях:

 

Със скариди

Необходими продукти:

зехтин

чили

скариди

чесън

Начин на приготвяне: Чушката се нарязва, заедно с чесъна. Разбъркват се със скаридите. Пържат се в мазнината за не повече от две минути. Нареждат се върху парченца хрупкав хляб или брускети.

 

Тортила

Необходими продукти:

зехтин

3 картофа

1 глава лук

6 яйца

Начин на приготвяне: Картофите и лука се нарязват на дребно. След това се пържат в зехтина. През това време разбиваме яйцата. Заливаме с тях зеленчуците в тигана и продължаваме да пържим. След като тортилата стане готова, я оставяме да изстине добре.

 

С маслини

Необходими продукти:

зехтин

чили

дафинов лист

чесън

мащерка

маслини

Начин на приготвяне: Нарязваме чилито и чесъна. Поставяме ги в дълбок съд, заедно с останалите продукти, но без маслините. Загряваме добре съда като не спираме да бъркаме. Оставяме да изстине. Поставяме вътре маслините цели за кратко. След това можем да ги напълним с плънка по избор. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц