Руската кухня изобилства от солени закуски

Руската кухня изобилства от солени закуски Лакомник

Кулинарията в страната е събрала традициите на половин континент

Руската кухня изобилства от солени закуски
Автор:Лакомник

Русия се простира от Източна Европа през Азия до Северноатлантическия океан и има два пъти по-голяма територия от САЩ и население от 150 милиона души. Неизбежни в тази необятна държава са етническите, икономическите и културните различия и особености. Сред тях особено характерна е руската кулинарна традиция, която е и една от емблемите на Русия по света.

 

Първото ястие са солените „закуски” - богат асортимент от салати и мезета за неизбежните наздравици с водка. Те се състоят главно от пушени меса, консервирана риба, хайвер, мариновани гъби и разнообразие от зеленчукови салати. Едно от най-популярните предястия е т.нар. „сельодка под шуба”. Картофената салата с моркови, грах и колбас пък е световноизвестната „руска” салата. Повечето руски салати се гарнират с майонеза или заквасена сметана, което ги прави достатъчно питателни и за основно ястие.

Супата винаги е била част от руския обяд - зеленчукова, месна, с риба. Най-известната руска супа, разбира се, е боршът, ястие с леко сладникав вкус заради съдържащото се в него червено цвекло.

Руското кулинарно пиршество продължава с яхнии, пълнени зеленчуци, пържена риба и месо. Основните ястия се поднасят с гъсти, ароматни сосове, картофи или елда. Гъбените сосове са особено популярни. Любимо ястие са пелмените - кнедли, пълнени с месо.

Трапезата никога не е пълна без чашата силен чай и традиционните сладкиши - бисквити, торти, кексове. Много специфични са десертите, приготвени от ядки, марципан или черен шоколад, сушени плодове и вафлени кори.

 

Руска салата

 

Време за приготвяне – 50 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

4 картофа

4 моркова

4 яйца

300 г колбас

4 кисели краставички

300 г грах от консерва

1-2 малки глави лук

200 г майонеза

сол на вкус

Приготвяне

Сварете картофите и ги обелете. Сварете и морковите и яйцата. Охладете зеленчуците и яйцата и ги нарежете на малки кубчета. Същото направете и с лука, краставиците и колбаса. Добавете граха. Смесете с майонеза, добавете сол и разбъркайте.

 

Цветна салата

 

Време за приготвяне – 40 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

200 г сладко цвекло

2 картофа

1 кисела краставица

100 кисело зеле

2 моркова

150 г зрял италиански боб от консерва

1 глава лук

2 с.л. олио

сол и пипер на вкус

Приготвяне

Сварете и нарежете на малки кубчета цвеклото, картофите и морковите. Нарежете и краставиците и лука. Сложете свареното зеле, нарязано на ситно и боба при останалите зеленчуци. Сложете олио и сол на вкус.

 

Сельодка под шуба

 

Време за приготвяне – 45 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

1 маринована херинга

1 картоф

150 г сладко цвекло

1 яйце

1 глава лук

майонеза на вкус

Приготвяне

Нарежете херингата, отстранете костите и кожата. Нарежете филето на парчета и го сложете на дъното на голяма купа. Отгоре сложете нарязания лук. Сварете картофите, обелете ги и ги нарежете на малки кубчета. Сложете ги върху рибата и покрийте с майонеза. Нарежете свареното яйце и покрийте и слой от него. Последният слой е от задушено и настъргано цвекло, покрито с майонеза.

 

Борш

 

Време за приготвяне – 90 минути

Порции – 5 бр.

 

Продукти

200 г пилешко месо, без кости

2 с.л. сушени горски гъби, разкиснати във вода

300 г цвекло

200 г прясно зеле, нарязано на ленти

350 г картофи

100 г моркови

30 г корени от магданоз

100 г лук

50 г доматено пюре

30 г олио

20 г брашно

10 г захар

20 г оцет

2,5 л вода

кофичка заквасена сметана

сол на вкус

Приготвяне

Сварете месото във водата. Добавете гъбите в бульона. Настържете морковите, лука и корена магданоз, след което ги запържете. Добавете пюрето и задушавайте на слаб огън около 10 минути. Обелете и настържете цвеклото и също запържете в олио, до златисто. В бульона от пилето добавете картофите, на кубчета и зелето, на лентички и оставете да заври. Варете 15-20 минути, като намалите огъня. Изсипете всички продукти, които сте запържили, и оставете на котлона още 5 минути. 5-10 минути преди да свалите от огъня, добавете на вкус копър, магданоз, кориандър, зелен лук, дафинов лист, черен пипер, чесън. Сервирайте с 1-2 с.л. заквасена сметана.

 

Желе от месо

 

Време за приготвяне – 90 минути

Порции – 5 бр.

 

Продукти

1 кг свински крачета

300 г телешки джолан

1 гл. лук

5 моркова

3 бр. дафинов лист

3 зърна черен пипер

3 връзки керевиз

2 скилидки чесън

вода

сол

връзка магданоз, нарязана

50-70 мл оцет

Приготвяне

Разрежете свинските крачета на части. Сварете ги заедно с месото, зеленчуците, дафиновия лист, пипера, керевиза, чесъна за 2 часа на бавен огън. Оберете образувалата се от месото нечиста пяна. Посолете със сол и магданоз, добавете оцета. Прецедете супата. Махнете крачетата, както и морковите, лука и подправките. Нарежете месото и морковите на парчета. Сложете филийките от моркови на дъното на тавичка и върху него сложете месото. Сложете магданоза и полейте с бульона. Изстудете за повече от 4 часа. Отстранете образуваната мазнина. Сервирайте с резени лимон и магданоз.

 

* Ястието се нарича „Холодец” и е традиционно за руската трапеза, когато се канят гости.

 

Пелмени с кайма

 

Време за приготвяне – 80 минути

Порции – 4-6 бр.

 

Продукти

1 1/2 ч.ч. брашно

2 яйца

1/2 ч.л. сол

400 г кайма смес

2 глави лук, нарязани на ситно

1 ч.л. сол

1/2 ч.ч. вода

1/2 ч.л. черен пипер

1 ч.л. чесън на прах

Приготвяне

Смесете брашното, яйцата, водата и 1/2 ч.л. сол. Оставете тестото да почине 30 минути. Смесете двата вида кайма, лука, 1 ч.л. сол, черния пипер и чесъна. Нарежете тестото на три сравнително равни части, които оформете във формата на цилиндър, подобно на тънка франзела. Нарежете тестото на дебели около един пръст парчета. С точилка оформете кръг в диаметър 5 см. В средата на всеки кръг сложете от омесената кайма. Отгоре покройте с втори кръг. С пръсти притеснете краищата, за да не се отворят.

Формата на пелмените наподобява тази на равиолите. Сварете пелмените във вряща подсолена вода, докато те изплуват на повърхността. Сервирайте в дълбоки чинии със заквасена сметана или в бульон.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц