Румънска мусака с охлюви и бира

Румънска мусака с охлюви и бира Лакомник
Румънска мусака с охлюви и бира
Време за приготвяне
Приготвяне
80 минути
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг цели охлюви или 200 г месо

2-3 домата

2 връзки пресен лук

200 г кисело мляко

500 мл бира

1 кг картофи

2 яйца

сол

дафинов лист

черен пипер

олио

Начин на приготвянe

Ако са цели, охлювите се поставят в тенджера с малко вода да заврят. В тенджерата с вода се държат, за да изпълзят, а отделно в друга тенджера се кипва подсолена вода с дафинов лист и няколко зърна черен пипер. Когато охлювите заврят се прехвърлят в тенджерата със саламурата, по този начин те не успяват да се свият в черупките си и са лесни за изваждане. Варят се 1 час. Охлювите се изваждат от черупките с остър предмет, разрязват се и им се изваждат червата, а телата се поставят в гевгир и измиват обилно на силна струя, тъй като понякога са пълни с пясък.

В олио се запържват лукът, нарязан на дребно, охлювите, накълцани на ситно, и се изсипват пасираните домати. Оставя се да се задуши, докато остане на мазнина. Картофите се обелват и се нарязват на ситно, след което се изсипват при запръжката. Сместа се изсипва в тавичка и се залива с бирата и вода до покриване. Слага се в добре загрята фурна. След като охлювите омекнат достатъчно (ако преди това водата е извряла се долива още), мусаката се залива със смес от разбитите яйца и киселото мляко. Печенето продължава, докато яйцата получат кафява коричка.

 

Още по темата
Още по темата
Арабска мусака с канела
Патладжана нарежете на кръгчета, сложете в подсолена вода и оставете за 20-30 мин. След това отцедете и запържете до полуготовност. Сложете на салфетка да попие...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц