Ризото с билки

Ризото с билки Лакомник

Вкусна и здравословна идея за постен обяд

Ризото с билки
Време за приготвяне
Приготвяне
30 минути
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 1/2 л зеленчуков или гъбен бульон

1 с.л. зехтин

1 малка глава лук, наситнена

2 ч.ч. ориз

1/2 ч.ч. сухо бяло вино

1/3 ч.ч. пармезан, настърган

40 г масло, нарязано

кората и сока от 1 лимон

2 с.л. смес от нарязани пресни билки по избор - магданоз, босилек, риган, мента, мащерка, салвия и др.

Начин на приготвянe

Загрейте бульона, като се затопли го отстранете. Загрейте маслото, запържете лука за 3-4 минути, прибавете ориза и запържете за минута. Прибавете виното и гответе за още минута. Залейте с горещия бульон и гответе за около 15-20 минути при периодично разбъркване. Оризът трябва да попие цялата течност. Отнемете от огъня, добавете малко масло, лимоновата кора, сока, наситнените подправки, разбъркайте и оставете под капак за 1-2 минути. Преди сервиране поръсете с пармезана.

Още по темата
Още по темата
Ризотото – кулинарната гордост на Милано
Ризотото наред с пицата и пастата има сериозен принос за славата на италианската храна по света и по-специално на Милано, който се приема за негова столица, а...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц