Разходка из вкусната Европа

Разходка из вкусната Европа Лакомник
Разходка из вкусната Европа
Автор:Лакомник

Седем години след включването си в Европейския съюз все още не се чувстваме като общност. Въпреки това обаче на практика живеем в една голяма държава, която се простира на почти цял континент. Прелагаме ви една кратка, но съдържателна разходка из вкусните кътчета на нашата голяма страна.

 

Европейска салата

Необходими продукти:

2 печени чушки

1 краставица

300 г царевица

200 г топено сирене

100 г саламурено сирене

2 с. л. кисело мляко

2 с. л. зехтин

2 скилидки чесън

Начин на приготвяне: Чушките се обелват и се нарязват на ситно, заедно с краставицата. Най-добре е царевицата да е от консерва. Отцежда се и се добавя и тя. Идва ред на чесъна, който също се нарязва добре. Зеленчуковата смес се поставя в дълбока купа. В друг съд се смесват киселото мляко и двете сирена. Поръсваме с малко зехтин и сол. Заливаме зеленчуците с тази смес. Преди да сервираме, поръсваме с пресен копър.

 

 

Миди с бира

Необходими продукти:

1 кг. пресни миди

настъргана кора от лимон

150 мл сметана

1 гл. лук

корени от копър

1 ч. л. сол

1/2 ч. л. черен пипер

300 мл бира

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ивици, а корените от копър на дребно. Загряваме добре маслото и запържваме. Задушаваме ги докато омекнат. Поръсваме със сол и пипер. Наливаме бирата. Когато сосът заври, добавяме мидите с черупките. Те трябва да са добре почистени, най-добре с четка. Слагаме капака и оставяме да се вари, докато мидите започнат да се отварят. Когато станат готови ги прехвъряляме в чиния за сервиране. В останалия в тенджерата сос добавяме лимоновата кора и сметаната. Оставяме да ври поне пети минути. Заливаме мидите.

 

 

Супа Панадел

Необходими продукти:

500 г говеждо месо

250 г говежди кости

7 чаши вода

корени за супа

сол

За питките:

1 к. ч. прясно мляко

1 яйце

3 с. л. брашно

30 г краве масло

Начин на приготвяне: Месото и костите се сваряват заедно в подсолена вода на слаб огън за поне три часа. Изчистваме корените за супа и добавяме и тях. Варим още  20 минути. Прецеждаме бульона. Нарязваме месото на ситно и го връщаме в течността. Междувременно правим и тънки питки, подобни на палачинки от тестото за тях. Пържат се на сгорещен тиган. След като станат готови се нарязват на ленти и се добавят в супата. 

 

 

Ростбиф

Необходими продукти:

1 кг телешко контрафиле

зехтин

За гарниране:

червено цвекло

1 глава чесън

зехтин

мащерка

балсамов оцет

За соса:

портокалова кора

1 ч. л.мед

 сол на вкус

 настърган хрян

1 ч. л.горчица

200 г заквасена сметана

2 с. л.портокалов сок

Начин на приготвяне: Месото се посолява и се оставя да престои в хладилника 2 дни. След това се запържва в силно сгорещен тиган, от всички страни. Поръсва се с черен пипер. Прехвърляме го в тава и печем 6 часа при температура от 55 градуса. Когато стане готов се оставя да изстине добре. Трябва да престои на въздух известно време и след това се нарязва напречно на влакната. Правим и соса от продуктите, предвидени за него. Взимаме цвекло, чесън, зехтин и мащерка. Разбъркваме ги добре и ги слагаме в малко парче фолио. Печем ги при 180 градуса за час. Когато и сосът стане готов, месото се нарязва на порции, полива се с малко от соса, както и с балсамов оцет и още малко зехтин и се сервира.

 

 

Стю

Необходими продукти:

1 кг овнешко

1 кг картофи

2 моркова

450 г лук

2 стръка целина

магзаноз

черен пипер

Начин на приготвяне: Месото се изчиства добре от тлъстините. Нарядваме са кубчета като за кебап. Режем и зеленчуците на големи парчета. Взимаме дълбока тенджера и на дъното слагаме лука, а отгоре целината и месото. Покриваме с картофите. Поръсваме с подправките. Заливаме с вода, докато покрие. Оставяме да се вари на слаб огън за поне 3 часа. Когато стане готово сервираме от всички пластове и поднасяме с пресен магданоз. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц