Пъстра рибена чорба

Пъстра рибена чорба Лакомник
Пъстра рибена чорба
Време за приготвяне
Приготвяне
50 минути
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 г  различен вид риба, едра и дребна, само морска или само речна

1/2 пакетче краве масло

3 яйца

4 супени лъжици кисело мляко

1 глава кромид лук

2 моркова

1 малка глава целина

1 лимон

2 супени лъжици брашно

черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвянe

Морковите, лукът и целината се почистват, измиват се и се нарязват на едри парчета. Слагат се в 1 1/2  литра студена вода. При кипване се осолява на вкус. Когато се сварят зеленчуците, бульонът се прецежда и слага отново да ври на огъня.

Рибата предварително се почиства, измива се и се поставя цяла (с главата) във врящия бульон. След сваряването й се изважда, обезкостява се и се накъсва на дребни парченца.

Прави се топла застройка по следния начин: в сгорещен съд се стопява кравето масло, прибавя се брашното да се позапържи леко и се отстранява от огъня.

Разбиват се поотделно с вилица яйцата и киселото мляко. Смесват се, след което на тънка струйка, като непрекъснато се бърка, се прибавят към запърженото брашно.

Готовата застройка се излива на по-голяма струя в бульона при непрекъснато бъркане. Слага се сокът от изцедения лимон на вкус. Прибавят се накъсаните парчета риба и корите на изцедения лимон, които се оставят в горещата чорба 5-10 минути, след което се изваждат и изхвърлят. Поднася се гореща, със смлян черен пипер на вкус.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц