Пълнозърнести питки с леща

Пълнозърнести питки с леща Лакомник

Нестандартна, но вкусна и здравословна закуска

Пълнозърнести питки с леща
Време за приготвяне
Приготвяне
70 минути
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

3 ч. чаши брашно микс от пълнозърнесто и бяло

1 до 1 1/3 ч. чаша топла вода

¼ ч. чаша олио

1  с.л. суха мая

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

брашно за доомесване

2-3 ск. чесън

2 с.л.  доматено пюре

щипка канела

1 ч.л. кимион

кориандър на вкус

сол

черен пипер

зехтин за овкусяване

За пълнежа:

¾ чаша сварена, но неразварена и отцедена леща

Начин на приготвянe

Омесва се за около 5 мин. еластично тесто. Оставя се да почива 60 мин. и разделя на 36 топчета. Всяко се оформя като 9 см кръг.  В средата се поставя 1-2 ч.л. от сместа, приготвена по следния начин:

Запържва се в мазнина 1 гл. ситно нарязан лук, 2-3 ск. чесън,  добавя се лещата, 2 с.л.  доматено пюре и  голям домат нарязан на кубчета. Овкусява се с подправките и ври до сгъстяване и се охлажда.

Пече се в намазнена тава в загрята на  200 С за около 15 мин. до зачервяване. Овкусявате с подправките и зехтина.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц