Пълнена питка със сирене и спанак

Пълнена питка със сирене и спанак Лакомник

Любимата рецепта с нов пълнеж за още по-добър вкус

Пълнена питка със сирене и спанак
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг брашно

4 яйца (отделете 1 жълтък)

1/2 чаена чаша олио

1 с.л. сол

1 с.л. захар

1 пакет суха мая

100 г масло или маргарин

400 мл хладка вода

1/4 ч.л. сода

2 с.л. мляко

300 г сирене

100 г спанак

1 ч.л. олио

Начин на приготвянe

Смесват се брашното и маята. Прави се кладенче от брашното в тавичка и вътре се слагат 3 яйца и един белтък, олиото, солта, захарта, водата и загасената в кисело мляко сода. Омесва се меко тесто. Разделя се на 4 топки и се оставят за 15 минути да се отпуснат.

През това време в олиото на средно силен огън сотирайте почистения спанак за 10 минути под капак.

Всяка топка от тестото се разточва на кора, намазва се с мазнината и се поръсва със сирене и спанак. Разстилат се една върху друга и се завиват на руло. Рулото нарязваме на парчета и нареждаме в омазнена тава с пълнежа настрани. Наредете ги във формата на цвете – в центъра една и около нея останалите. Оставяме около 1 час да втаса докато удвои обема си. Намазва се с разбит жълтък и малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. По желание може да поръсите със сусамово или маково семе. Пече се около 35 минути и се проверява готовността със суха клечка. Като се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа за 10 минути.

Още по темата
Още по темата
Питка „Слънчоглед”
Прави се кашичка от маята, захарта, топлата вода и малко брашно. Оставя се да втаса леко. Прибавят се солта, млякото, маслото или свинската мас. Брашното се слага по...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц