Пуешко с ориз

Пуешко с ориз Лакомник

Вкусен и ароматен специалитет за Коледа

Пуешко с ориз
Време за приготвяне
Приготвяне
90 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

3 цели пуешки бутчета

250г ориз

2 глави лук

2 чушки

200 г гъби

1 ч.л. сол

2- 3 с.л. олио

щипка червен пипер

1/2 ч.л. сух стрит тарос

Начин на приготвянe

Пуешките бутчета се слагат в тенджера. Налива се вода колкото да ги покрие. Съдът се поставя на включен котлон. Оризът се накисва в купичка с вода. Когато кипне водата на бутчетата, се обира кървавата пяна, отделена на повърхността. Месото се вари 40- 50 минути на слаб огън. Главите лук се почистват, измиват и режат на дребно. Сварените бутчета се изваждат от тенджерата. Отделя се само месото на дребни късчета. В тиган се налива 2- 3 с.л. олио. Добавя се лукът, гъбите и чушките. Поръсва се 1/2 ч.л. сол. Съдът се поставя на включен котлон. Оризът се отцежда от водата. Добавя се при запържените зеленчуци. Разбърква се с дървена шпатула. Оставя се да с позапържи за 3 минутки, след което тигана се оттегла от котлона. В тавичка се слага запържените зеленчуци. Върху тях се разпределя равномерно месото. Поръсва се сол, червен пипер и съх, стрит тарос. Ястието се полива с 3- 4 ч.ч. прецеден пуешки бульон. Тавичката се загъва с фолио. Пече се на умерена фурна. После се маха фолиото. Тавичката се връща във фурната за допичане на гозбата още 10 минути. 

Още по темата
Още по темата
Пълнени пуешки бутчета
Заливаме с виното сушените сливи и ги оставяме да престоят 30 минути. След това ги отцеждаме и нарязваме на малки парчета, намачкваме топеното сирене и чесъна и ги...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц