Пригответе се за палитра от наслади от Ямайка

Пригответе се за палитра от наслади от Ямайка Лакомник
Пригответе се за палитра от наслади от Ямайка
Автор:Лакомник

Ямайка е и ще си остане едно от най-прекрасните кътчета на света. Векове наред, на нейните брегове са акостирали кораби от цял свят. Всеки е носил със себе си културата си, разбиранията си, но и кухнята си. Затова днес малката държава може да се похвали с невероятни местни специалитети, смесица от десетки вкусни гозби, донесени някога. Най-типичната подправка е индийското орехче, но много от майсторите готвачи там ще ви очароват с цяла палитра от наслади за небцето.

 

Кафе

Необходими продукти:

30 мл бренди

30 мл ром

100 мл кафе

Начин на приготвяне: Всичко се разбърква заедно, най-добре в шейкър, но ако нямате, можете да използвате само лъжичка. Поднася се в малки чаши, най-добре шотове. Преди да бъде поднесено, се поръсва с малко индийско орехче или канела.

 

 

Пиле

Необходими продукти:

400 г пиле

1 лайм

1 глава лук

бахар

черен пипер

индийско орехче

канела

сол

мащерка

чесън

зехтин

соев сос

портокалов сок

Начин на приготвяне: Пилешкото филе се натрива добре със сухите подправки, предварително смесени с сока от портокал и лайм, както и със соевия сос. Лукът се нарязва на ситно и също се омесва с останалите съставки. По желание можете да добавите и малко настъргана кора от лайм. Оставяме пилето на студено за няколко часа. Когато се овкуси достатъчно, се пече на грил.

 

 

Риба

Необходими продукти:

2 цели ципури

1 глава лук

2 ч.л. червен пипер

1 щипка  мащерка

100 мл бира

2 зелени лимона

Начин на приготвяне: Първо трябва да направим маринатата. Смесваме наситнения лук, червения пипер, мащерката и солта. Всичко се залива с бирата. След това в рибата се правят малки и плитки срезове. Тя се залива с маринатата. Втрива се добре. В корема слагаме лимон. Покриваме я и оставяме в хладилника за два часа. Загряваме грил тиган до умерена температура и печем. Можем да я изпечем и в тава. Времето за приготвяне е около 20 минути. На първите десет минути трябва да се обърне.  По време на печенето трябва да се полива със соса през няколко минути.

 

 

Риба II вид

Необходими продукти:

700 г риба

400 г белени домати

600 г спанак

2 банана

зехтин

2 скилидки чесън

1 глава лук

1 люта чушка

мащерка

черен пипер

Начин на приготвяне: Рибата се сварява добре. След като стане готова, се изчиства от кожата и костите. Накъсва се на едри парчета и се оставя на страна. Заемаме се с бананите. Те се почистват от обелките и цели се слагат да се варят. Когато станат готови, се нарязват на дебели шайби. След това взимаме дълбока тенджера и на дъното загряваме зехтина. Задушаваме вътре чесъна, лука и лютата чушка, нарязани на ситно. Когато омекнат, добавете мащерка. След това е нарязаните на дребно домати. Поръсете с подправките. Когато заври, добавете рибата и я оставете да къкри 5 минути. През това време бланшираме спанака. Добавяме към рибата него и бананите. Оставяме да къкри още 5 минути. Украсяваме по желание.

 

 

Телешко 

Необходими продукти:

400 г телешко контрафиле

2 глави лук

1 тиквичка

2 скилидки чесън

салвия

4 къси кафета

200 мл. течна сметана

4 с.л. зехтин

80 гр. масло

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Приготвяме кафето. Нарязваме чесъна на ситно и го запържваме. След това правим същото с лука и месото. Добавяме и салвията. Махаме от огъня. В друг тиган разтопяваме маслото и пържив в него тиквичката, нарязана на кучбета. Махаме и тях от котлона. В трети съд слагаме кафето, още масло и сметаната. Разбъркваме добре, докато сосът се сгъсти. Взимаме чиния за сервиране. Нареждаме първо телешкото, след това тиквичката. Накрая поливаме със соса.

Още по темата
Още по темата
Чудната кухня на Ямайка
В Карибския басейн има една навероятна страна, която е дала на света много философия, гении на спорта като легендарния спритньор Юсеин Болт и разбира се - вкусове....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц