При високо кръвно забравяме солта и мазнините

При високо кръвно забравяме солта и мазнините Лакомник

Не бива да пием алкохол, кафе и газирано

При високо кръвно забравяме солта и мазнините
Автор:Лакомник

Високото кървно налягане, от което страдат повече от половината българи, никак не е безобидно, категорични са лекарите. Специалистите разказват, че когато се повишава от време на време, можем да не спазваме много жестока диета. Но когато то е постоянно състояние, тогава е задължително да сменим режима си на хранене. Първото и най-важно правило – да се забравят солта и течностите.

Трябва да се приемат повече храни, които са богати на минерали и витамини. Много внимателно трябва да бъде и разпределението на белтъчините. Лекарите препоръчват дори да следваме следните мерки – по 1 грам на килограм тегло. Ако имаме подобно заболяване, трябва да намалим до минимум и животинските мазнини.

Разрешени са диетичните млечни продукти като например обезмаслена извара, прясно сирене без сол, нискомаслени кисело или прясно мляко.

Месото пък трябва да е от младо животно и нетлъсто като говеждо, агнешко, ярешко, пилешко. Също така могата да се консумират и морски дарове, които не са тлъсти като  бяла риба, клен, пъстърва, чига, щука, калкан, карагьоз, кефал, камбала. От останалите дарове на морето можем спокойно да хапваме скариди, раци, миди, омари, калмари, октопод.

При яйцата обаче положението е малако по-различно. Там лекарите съветват да се конумира само белтъка. Докторите допълват, че всеки който страда от високо кръвно, трябва да забрави маслото. Мазнините за ястията трябва да са само растителни – зехтин и слънчогледово олио.

Въпреки че плодовете и зеленчуците се смятат за полезни за всички, това не важи с пълна сила за болните от хипертония. Например те могат спокойно да се хранят с презни домати, моркови, тиквички, цвекло, зеле, чушки, марули, лук и други, но трябва да избягват грах, патладжани, спанак, киселец, лапад, коприва, както и стар фасул, соя, нахут, царевица.

При плодовете диетата е малко по-лека, но там пък е закон, че не бива да се консумират, когато са сушени. От друга страна обаче соковете и нектарите са позволени. Не се препоръчват и ядките, защото в тях има много високо съдържание на мазнини.

И така, подценяваното от мнозина заболяване, е причина и за още забрани. Болният трябва да промени навиците си на хранене и дори по отнешение на хляба. Хубаво е да се консучира само безсолен пшеничен хляб. От зърнени култури се препоръчват елда, жито, ориз, грис, както и макарони, кускус, фиде, юфка и други.

Не е нужно да се отбелязва, че има тотална забрана за тежките и мазни баници, бюреци, тутманици и пържените пирожки и мекици.

Болните обаче могат спойно да хапват мед и всички останали пчелни продукти. Но бялата захар не е за препоръчване.

Лекарите дават и някои съвети за успокояващи чайове като такъв от шипка, магданоз или целина. Също така от мента, лайка, липа. Забраната пада върху любимите на повечето хора напитки като алкохол, кафе и газирано.  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц