Празничен кекс

Празничен кекс Лакомник
Празничен кекс
Време за приготвяне
Приготвяне
1 час
Порции
Порции
8
Автор
Мария Станева, Житница
Лакомник Необходими продукти

8 яйца (на стайна температура)
1 ч.ч. + 4 с.л. захар
1 ч.ч. + 4 с.л. брашно
какао на прах
пудра захар

Начин на приготвянe

Жълтата смес:

4 цели яйца и 4 жълтъка се разбиват с миксер и се прибавя 1 ч.ч. захар. Разбива се до разтваряне на захарта. Прибавя се 1 ч.ч. брашно и отново се разбива добре.

Бялата смес:

В отделен съд се разбиват 4 белтъка на твърд сняг, прибавят се 4 с.л. захар. Разбива се до получаване на гладка хомогенна смес. Прибавят се 4 с.л. брашно. Разбива се.

В предварително намаслена и набрашнена форма за кекс се изсипва по-малка част от жълтата смес, поръсва се обилно с какао на прах цялата повърхност. С помощта на лъжица отгоре по средата се изсипва бялата смес, така че да не достига до стените на формата. Отново се поръсва с какао и се изсипва останалата жълта смес, покривайки добре какаото. Пече се на 180°C в продължение на 45 минути.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц